Coreea de Nord
International

Coreea de Nord reacţionează la invadarea Ucrainei de către ruşi: „SUA e cauza profundă a crizei”

Coreea de Nord dă vină pe SUA pentru decizia lui Vladimir Putin de a-şi trimite trupele să invadeze Ucraina.

Coreea de Nord reacţionează la invadarea Ucrainei de către ruşi. Washingtonul a continuat o politică de „supremaţie militară în ciuda cererii legitime a Rusiei pentru securitatea sa”, se arată într-un mesaj postat sâmbătă pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe nord-coreean, semnat de Ri Ji Song, cercetător al Societăţii pentru studii de politică internaţională.

Coreea de Nord: „Epoca în care SUA domneau în materie s-a încheiat”

„Cauza profundă a crizei ucrainene rezidă de asemenea în autoritarismul şi arbitrariul SUA”, continuă mesajul.

Oficialul nord-coreean a reproşat SUA că are dublu standard la adresa restului lumii şi că se amestecă în treburile interne ale altor ţări în numele „păcii şi stabilităţii, denunţând în acelaşi timp drept nefondate măsurile de autoapărare luate de aceste ţări pentru a-şi asigura propria securitate naţională”.

„Epoca în care SUA domneau în materie s-a încheiat”, a transmis ferm Ri Ji Song.

„Concluzia: totul este din vina SUA”, a explicat el. Alături de China, Rusia este unul dintre rarii aliaţi ai Coreei de Nord. Moscova s-a opus de multă vreme presiunii exercitate asupra Phenianului din cauza programelor lui de armament şi chiar a cerut o relaxare a sancţiunilor.

Reacţia Chinei la bombardamentele ruşilor în Ucraina: „SUA nu s-au gândit când au împins o ţară mare în zid?”

China este alături de Rusia în ceea ce priveşte atacurile împotriva Ucrainei, avertizând că Alianţa Nord-Atlantică ar fi trebui să se aştepte la asta când s-a extins până aproape de graniţele Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing a comentat joi dimineaţă războiul început de Rusia împotriva Ucrainei, poziţionându-se de partea Moscovei. „Când Statele Unite orchestrează cinci valuri de extindere NATO spre est, ajungând până aproape de graniţele Rusiei… nu s-au gândit atunci la consecinţele faptului că împing o ţară mare într-un zid?”, a spus oficialul din China, citată de Xinhua.

„Cerem tuturor părţilor să dea dovadă de reţinere pentru a evita ca situaţia să scape de sub control”, a continuat ea, fără a condamna Rusia. Ea a respins în acelaşi timp descrierea unui jurnalist străin conform căreia acţiunile Rusiei din Ucraina sunt o invazie, potrivit Reuters.

blank