International, Stiri

În Coreea de Nord, marijuana creşte la tot pasul

Iarba se poate cumpăra din pieţe, dar se găseşte şi pe marginile drumului

ku-bigpic

Coreea de Nord, cea mai conservatoare, încuiată și dictatorială țară din lume e un paradis al fumătorilor de iarbă. În ciuda măsurilor incredibil de severe luate de guvern împotriva utilizării și distribuției de droguri tari cum ar fi meth (care e foarte rău famat în țară), marijuana nu e considerată un drog. Prin urmare, cel puțin pentru fumătorii de iarbă, Coreea de Nord s-ar putea să fie un paradis.

Mai mulţi vizitatori au remarcat acest fapt, planta crescând chiar şi pe marginea drumurilor Phenian-ului. Este de găsit pe marginea tuturor drumurilor, începând din orașul nordic Chongjin și până pe străzile din Pyongyang, unde se fumează la liber și unde miroase mereu a marijuana. Nu există tabuuri legate de consumul de marijuana în țară – mulți locuitori știu de existența drogului și l-au fumat cel puțin o dată. În Coreea de Nord i se zice „ip tambae/ frunză de tutun”. Este foarte populară printre tinerii soldați din armata Coreei de Nord. În loc să fie dependenți de nicotină precum soldații din Occident, își aprind un mare joint în pauzele dintre antrenamente.

Deși guvernul nu are nimic împotriva consumului de marijuana sau opium, călătorii iubitori de iarbă care abia așteaptă să încerce niște marfă coreeană vor fi dezamăgiți. Dacă un turist din Vest își întreabă ghidul care e cel mai bun loc de unde poate obține planta specială, cum i se zice eufemistic, ghidul va evita cel mai probabil întrebarea. Majoritatea cunosc atitudinea autorităților occidentale față de marijuana și nu vor să promoveze nimic care ar putea atrage atenția negativă a presei. Dar dacă le duceți o sticlă de Hennessy, s-ar putea să fie mai prietenoși și doritori să vă ajute.

ku-xlarge
Credeţi că este convenabil preţul la această cantitate. Cu totul, punga a costat o jumătate de liră sterlină

Motivele fumatului de iarbă în Coreea de Nord diferă de cele din America. În Coreea de Nord, nu fumezi doar ca să te spargi și să râzi de propriul deget, ci o faci ca să economisești bani și să iei o pauză din țigările locale ieftine și proaste. Pe piața neagră din Coreea de Nord, marijuana se vinde ieftin și se obține foarte ușor. Așadar, drogul e foarte popular printre membrii claselor inferioare ale societății nord-coreene. După o zi întreagă de muncă fizică grea, muncitorii nord-coreeni obișnuiesc să fumeze marijuana pentru a-și relaxa mușchii, se arată într-un reportaj publicat pe Vice.com.

Un free lancer, Darmon Richter, explică pe blogul său cum a găsit vânzători ambulanţi care vindeau marijuana pe tarabă, iarba fiind aranjată în grămăjoare. Tarabele erau, printre altele, pline de jucării, uniforme militare, băuturi răcoritoare, toate amestectae ca într-un talcioc. Printre vânzătorii de tutun era şi unul care vinde iarbă. Evident că a cumpărat de la ţăranii producători, care, extrem de fericiţi, i-au umplut punguţa. Tot ce a pus în plăsuţă a costat numai o jumătate de liră sterlină. Nerăbdător, Richter şi-a rulat o ţigară chiar acolo, în mijlocul pieţii.

În poveştile recente despre consumatorii autohtoni se spune că se foloseşte la fumat iarbă pagini de ziare, cu excepţia acelora care nu conţin imagini cu liderii politici. Ziarul Rodong Sinmun e preferat ca hârtie de rulat de către fumătorii nord-coreeni. Se taie în pătrățele, iar apoi e rulat în mici spliff-uri în formă de con. Din nefericire, iarba din Coreea de Nord nu e foarte tare.

ku-xlarge 1

Deși iarba crește natural pe peninsula coreeană, în unele zone e cultivată la modul oficial în anumite zone, în grădinile private ale nord-coreenilor. Un american care călătorește în Coreea de Nord în fiecare an a comentat pe Reddit: „Într-o zi am fost într-o grădină și unul dintre noi a observat: ‚Asta e iarbă!’ Ne-am apropiat și ne-am asigurat că creșteau marijuana. Auzisem că o folosesc în scopuri medicinale, dar a fost interesant să văd cu ochii mei.”

Există rapoarte care confirmă consumul de marijuana dinainte de formarea națiunii. După războiul coreean, soldații americani obișnuiau să culeagă planta din zona de graniță cu Coreea de Nord și s-o fumeze. Se zice că corturile soldaților fumegau aproape tot timpul în acea perioadă.

Între timp, în Occident, după ce marijuana s-a legalizat în statele Washington și Colorado, unii americani cer legalizarea plantei în toată țara. Deși chestiunea rămâne una controversată, faptul că marijuana e atât de folosită în Coreea de Nord ca un mod obișnuit și ieftin de a scăpa de greutățile unei vieți într-o societate dictatorială sugerează că, deși au multe de îndurat, măcar au o bucurie pe care eu nu mi-o pot permite aici, în țara tuturor libertăților. (I.G.)