Coreea de Nord
International

Coreea de Nord, felicitata de republicile separatiste ruse din Ucraina: „Vom dezvolta o colaborare bilaterala benefica”

Coreea de Nord si regiunea separatista Donetk din Ucraina, sustinuta de Rusia, vor dezvolta o „cooperare bilaterala la fel de benefica”, a declarat liderul din Donetk, Denis Pusilin, intr-o scrisoare adresata lui Kim Jong Un, a relatat miercuri presa de stat nord-coreeana, citata de agentia KCNA.

In iulie, Coreea de Nord a recunoscut ca state independente Republica Populara Donetk (RPD) si Republica Populara Luhansk (RPL) din regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Anterior, doar Rusia si Siria au mai recunoscut cele doua entitati separatiste.

Ucraina a intrerupt imediat relatiile cu Phenian din cauza acestui gest.

Pusilin a scris o scrisoare pentru a-l felicita pe Kim cu ocazia zilei de 15 august, ziua eliberarii Coreei, a relatat agentia de presa de stat KCNA, la doua zile dupa ce a transmis despre un mesaj similar din partea presedintelui rus Vladimir Putin catre Kim.

„Si oamenii din regiunea Donbas lupta astazi pentru a-si recastiga libertatea si dreptatea istoriei, la fel cum a facut-o si poporul coreean in urma cu 77 de ani”, se arata in scrisoarea lui Pusilin.

„Mesajul a exprimat convingerea ca intre Republica Populara Donetk si Republica Populara Democrata Coreeana se va realiza o cooperare bilaterala la fel de benefica si in acord cu interesele popoarelor celor doua tari”, a adaugat KCNA, folosind numele oficial al Coreei de Nord.

Rusia si-a justificat decizia de a lansa razboiul, pe care il numeste „operatiune militara speciala”, spunand ca ii protejeaza pe vorbitorii de limba rusa care traiesc acolo de „genocid”. Ucraina acuza Rusia ca duce un razboi de cucerire de tip imperial.

Pusilin a declarat anterior ca spera la o „cooperare fructuoasa” si la o crestere a comertului cu Coreea de Nord, iar oficialii din Coreea de Nord, Rusia si regiunile separatiste au discutat despre trimiterea eventuala de muncitori nord-coreeni.

O rezolutie din 2017 a Consiliului de Securitate al ONU, pe care Rusia a sustinut-o, a cerut ca toate tarile sa repatrieze toti lucratorii nord-coreeni pana in decembrie 2019 pentru a-i impiedica sa castige valuta pentru programele nucleare si balistice ale Coreei de Nord. (Reportaj realizat de Josh Smith; editare de Lincoln Feast).