În România, sute de copii suferă de boli rare, iar autoritățile se ascund după degete. Soluția rămâne una singură, părinții care își permit pleacă în străinătate la tratamente, iar cei care nu apelează la campanii publice de strângeri de fonduri.

Pentru copiii care suferă de boli rare, tratamentele fie sunt prea scumpe, fie sunt inexistente. Realitatea este tristă, însă mulţi oameni îşi văd copiii cum se sting sub ochii lor.

Să obţină tratamentul care le face viaţa mai uşoară este visul multor copii din România şi al părinţilor lor. Autorităţile nu ştiu cu exactitate câţi pacienţi suferă de boli rare. În căutarea unei speranţe, cei care îşi permit pleacă din ţară, ceilalţi rămân neputincioşi.

În România sunt periodic crize de medicamente, pentru că niciun ministru al Sănătăţii nu a reuşit să ia măsurile potrivite, pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple. În luna martie a acestui an a fost criză de imunoglobulină. Un pacient a decedat, pentru că nu avea tratament. Medicamentele pentru bolnavii de cancer sunt un alt exemplu, iar acum pentru bolile rare.

Nu lipsesc numai medicamente inovatoare şi scumpe. Criza din sistemul de sănătate o simt pacienţii din momentul în care intră pe uşa medicului de familie, scrie digi24.

 

Din 2015, de pe piaţa din România au dispărut au dispărut 2000 de medicamente. Preţul scăzut pe care statul român îl oferă producătorilor şi taxa clwback sunt principalele cauze. Ministerul Sănătăţii încearcă să rezolve aceste probleme