Actualitate, Featured

Controale la furnizorii de servicii medicale private

Controale la furnizorii de servicii medicale private.În urma discuţiilor pe care le-am avut cu cei de la Antifraudă , cu cei de la ANAF, am ajuns la concluzia că trebuie să demarăm nişte acţiuni de controlale comune, acţiuni care au demarat în urmă cu aproximativ o lună, deci nu a fost o noutate. Noi încercăm să facem lumină. Dacă vom avea dreptate, avem o problemă şi atunci va trebui să ne îndreptăm asupra celor vinovaţi, dar dacă nu, lucrurile pot să meargă în continuare. Este vorba de societăţile private care furnizează servicii medicale pe bază de abonament.

Controale la furnizorii de servicii medicale există suspiciunea că se decontează şi din bugetul Casei de Asigurări de Sănătate. Controale vizează recuperarea banilor Controale ANAF în primul rând, pentru că pe noi asta ne interesează, şi apoi vom vedeam mai departe măsurile legale, dacă lucrurile stau aşa cum există temeri că ar sta”, a afirmat ministrul, subliniind că vor fi continuare controalele la furnizorii de servicii medicale atât din sistemul privat, cât şi din cel public privind consultaţiile fictive care sunt decontate.

Controale„Vom continua cu toţi furnizorii privaţi care oferă servicii pe bază de abonamente. Acum discutăm doar despre abonamente, apoi discutăm şi despre prestarea serviciului medical, pentru că de asemenea există suspiciuni şi aici – nu numai în sistemul privat, şi în sistemul public – că se înregistrează consultaţii fictive. De exemplu, servicii medicale fictive spre a fi decontate, pentru a se putea deconta analize medicale sau medicamente pe ele”, a arătat Sorina Pintea. Ea întăreşte astfel afirmaţiile similare făcute de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, care a reclamat faptul că „pentru acelaşi tip de intervenţie medicală, se plătesc de mai multe ori aceste activităţi, şi de către privat, şi de către Casa de Sănătate şi deja avem o mare problemă dacă lucrurile sunt în acest fel”. Este „imoral şi ilegal” ca o companie să taxeze şi pacientul şi să deconteze serviciul prestat şi de la Casa de Sănătate, a mai spus Teodorovici, precizând că sancţiunile vor fi cele prevăzute de lege.

PALMED cere dovezi
În replică, Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED atrage atenţia că, în lipsa unui raport final privind controalele din unităţile sanitare private, aceste afirmaţii sunt menite să atragă atenţia în mod negativ asupra întregului sistem de sănătate privat. “Este o generalizare de care avem parte tot mai des în ultima perioadă şi pe care o considerăm inoportună. Statul este dator să susţină sistemul medical şi să depună toate eforturile pentru a veni în sprijinul nevoilor pe care le are pacientul român. Sistemul medical este format, aşa cum bine ştim, din public şi privat. Fiecare segment are drepturi şi obligaţii. Sistemul privat a cunoscut o dezvoltare cel puţin remarcabilă în ultimii 20 de ani, prin investiţii constante, o politică de recrutare bazată pe profesionalism, devenind complementar sistemului public. În prezent, nu avem o legislaţie dedicată segmentului de asigurări medicale şi se lucrează intens la o clarificare a aspectelor privind aceste servicii şi abonamentele medicale. În această ecuaţie a costurilor şi a decontărilor, două elemente sunt certe în acest moment: tarifele decontate de stat sunt de cele mai multe ori sub valoarea serviciului prestat, respectiv orice plată în sistemul privat este anunţată înainte de a se trece la prestarea serviciului, ceea ce înseamnă o asumare şi o acceptare din partea pacientului. Sigur că pot să apară costuri neprevăzute, iar în astfel de situaţii, să le spunem ’cu risc’, acestea sunt estimate, iar pacientul este informat,” apreciază Eduard Dobre, director executiv al Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED.
Organizaţia consideră oportună orice iniţiativă menită să aducă transparenţă în sistemul sanitar, un management performant şi o cheltuire raţională a banului public, atât timp cât măsurile sunt luate respectând cadrul legal şi fără a discrimina cele două sisteme, public şi privat.

Piaţa serviciilor medicale private, în topul afacerilor din România
O analiză a evoluţiei mediului privat arată că segmentul medical – clinici, cabinete, centre de imagistică – care oferă consultaţii, analize şi ecografii specifice controlului de rutină, indică o creştere de cinci ori în ultimii 10 ani. Ponderea unităţilor medicale private cu potenţial de prevenire a afecţiunilor a ajuns la 87%, de la 60%, cât era în anul 2006. Creşterile sunt spectaculoase pentru centrele medicale de specialitate şi cele de medicină generală, dar şi pentru cabinetele de acest tip. Ponderea lor este de 94%, respectiv 97%, unele tipuri fiind exclusiv în mediul privat. De altfel, piaţa serviciilor medicale private a devenit unul dintre cele mai dinamice sectoare de business din România, după ce a avansat, în 2017, cu 12% faţă de anul anterior, conform unei analize de specialitate. În prezent, valoarea acestui segment de servicii este de aproximativ 1,7 miliarde de euro, cu o creştere medie anuală de 9,5%, produsă în perioada 2011-2016. Primele cinci lanţuri private din România au realizat, anul trecut, o cifra de afaceri cumulată de aproximativ 400 de milioane de euro. Piaţa serviciilor medicale private este puternic concentrată în Capitală, care înregistrează şi cel mai rapid ritm de creştere, de aproape 30%. Cele mai accesate în sistemul privat sunt abonamentele de sănătate, care funcţionează de regulă pe principiul prevenţiei, oferind acces nelimitat la serviciile medicale stabilite conform unui plan de sănătate personalizat, în funcţie de avaloarea abonamentului respectiv. În prezent, majoritatea românilor optează cu precădere pentru abonamentele de sănătate şi mai puţin pentru asigurările private. În acest moment, un abonament medical mediu costă 120 de euro pe an.

Conform estimărilor, peste un milion de români deţin un abonament de sănătate la o clinică privată.

“Nu ar fi prima dată când statul, prin măsurile luate de factorii de decizie, aplică o altă unitate de măsură publicului şi privatului. Să ne uităm la creşterea salariilor, susţinută cu fonduri suplimentare. Noi, ca privaţi, nu avem de unde să aducem fonduri suplimentare. Din fericire, nu a fost nevoie nici de majorarea tarifelor, nici de măsuri drastice. Există o uşoară tendinţă de a migra la stat din partea personalului mediu, dar pentru medici nu avem probleme. Argumente de tipul condiţiilor de muncă, tehnologiilor folosite, capacităţii de a asigura toate materialele, contează enorm în decizia de a rămâne în mediul privat”. (Eduard Dobre, director executiv al Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED)

„Vrem să vedem modul în care se cheltuiesc banii, în care sunt decontați de către Casa de Asigurări de Sănătate. Se pare că sunt dublări de cheltuieli pentru același tip de intervenții medicale”. (Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor)

blank