Preşedintele Klaus Iohannis a invitat preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament pentru consultări în vederea desemnării candidatului la funcţia de prim-ministru.

Consultări cu reprezentanți partidele parlamentate, la Cotroceni desfășurarea evenimentelor:

UPDATE 15:45 Preşedintele Klaus Iohannis a început consultările cu liderii coaliţiei PNL – USR PLUS – UDMR, în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

Liderii formaţiunilor care sunt parte a coaliţiei au venit, marţi, împreună la consultările cu şeful statului. Sunt prezenţi preşedintele PNL, Ludovic Orban, copreşedinţii Alianţei USR PLUS Dan Barna şi Dacian Cioloş, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, precum şi premierul propus de coaliţie – Florin Cîţu.

La începutul întrevederii, Ludovic Orban i-a înmânat preşedintelui Iohannis protocolul coaliţiei.

“Felicitări pentru formalizarea coaliţiei. Felicitări pentru viteza cu care aţi reuşit să promovaţi demersurile în Parlament. Recunosc că este prima dată când văd un Parlament constituit şi cu conducerile alese într-o zi…, excelent, o zi şi un pic dintr-o noapte”, a spus şeful statului.

Luni seara, liderii PNL, USR PLUS şi UDMR au semnat acordul de guvernare 2020 – 2024.

Iohannis urmează să discute marţi cu reprezentanţii AUR şi cei ai minorităţilor naţionale.

UPDATE 15:00 Ciolacu, scrisoare către Iohannis: Discuţiile pe care urmează să le aveţi cu partidele mimează doar principiul consultării

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, i-a transmis marţi şefului statului o scrisoare în care îl informează că social-democraţii nu vor fi prezenţi la consultările de la Palatul Cotroceni.

″În intervenţiile publice pe care le-aţi avut în ultimele săptămâni v-aţi antepronunţat într-un mod lipsit de echivoc în privinţa desemnării prim-ministrului. Ignorând voinţa cetăţenilor, exprimată prin vot democratic, aţi anunţat public atât înainte de alegeri, cât şi după alegeri, că aţi luat deja decizia de a desemna în această poziţie un reprezentant al partidelor care au pierdut la scrutinul din 6 decembrie 2020. Prin urmare, discuţiile pe care urmează să le aveţi astăzi cu partidele politice mimează doar principiul consultării constituţionale la care aţi făcut trimitere în invitaţia dumneavoastră. Practic, ceea ce urmează să se întâmple astăzi la Palatul Cotroceni este o mascaradă jignitoare la adresa democraţiei, un act de sfidare a cetăţenilor care au participat la alegerile parlamentare”, a afirmat Ciolacu în scrisoare.

El a adăugat că PSD refuză să participe la acest “simulacru”.

“Refuzăm să validăm prin prezenţa noastră acest circ politic care începe să semene din ce în ce mai mult cu guvernarea CDR din perioada 1996 – 2000. Vom face în schimb o opoziţie hotărâtă în Parlamentul României şi vom folosi toate mijloacele politice, legale şi constituţionale pentru a apăra interesele cetăţenilor care ne-au acordat încrederea lor la ultimele alegeri”, a menţionat Ciolacu.

UPDATE 12.00 PSD a anunțat prin vocea președintelui Marcel Ciolacu faptul că nu se prezintă la consultările organizate de Klaus Iohannis.

”PSD nu va participa la circul ieftin condus de președintele Iohannis. Gașca pierzătorilor au creat o majoritate de conjunctură, acest nou CDR care nu are legitimitate în ceea ce privește votul românilor și opțiunea românilor în ceea ce privește funcția de prim ministru”, a declarat Ciolacu.

Acesta a precizat că ”PSD va intra total în opoziție”.

″În temeiul prevederilor art. 80 alin. (2) şi ale art. 103 din Constituţia României, preşedintele Klaus Iohannis a invitat la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru”, a informat Administraţia Prezidenţială.

UPDATE 10:40 PSD ar putea să nu meargă la consultările de la Cotroceni. Social-democraţii vor face declaraţii la ora 12:00 la Parlament, moment în care ar putea preciza dacă se mai întâlnesc sau nu cu preşedintele. Pe de altă parte, toţi liderii coaliţiei vor merge împreună la Cotroceni la ora 15:30

Care este programul consultărilor pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru

Consultările vor avea loc marţi, după următorul program:

* la ora 15,00 – Partidul Social Democrat
* la ora 15,30 – Partidul Naţional Liberal
* la ora 16,00 – Alianţa USR PLUS
* la ora 16,30 – Alianţa pentru Unirea Românilor
* la ora 17,00 – Uniunea Democrată Maghiară din România
* la ora 17,30 – minorităţile naţionale reprezentate în Parlament

Liderii PNL, USR PLUS şi UDMR – Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloş şi Kelemen Hunor – au semnat, luni seară, acordul de guvernare 2020 – 2024.

Documentul prevede că propunerea coaliţiei pentru funcţia de prim-ministru este Florin Cîţu.

Ce s-a întâmplat la prima rundă de consultări pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru

Aceasta este a doua rundă de consultări a şefului statului cu reprezentanţii formaţiunilor care au intrat în Parlament după alegerile din 6 decembrie.

Pe 14 decembrie, preşedintele Iohannis afirma, după discuţiile cu partidele politice, că “această primă rundă de consultări a dus la un schimb de opinii bun”, însă nu erau ”încă întrunite condiţiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou Guvern”.