consiliul
Actualitate, Featured

Consiliul Concurenței anunță că investighează motivele scumpirii carburanților auto. Cîțu a cerut recent verificări cu privire la un posibil cartel

Consiliul Concurenței anunță că are în derulare o analiză pe piața comercializării angro de carburanți auto cu scopul de a identifica factorii care au determinat recentele majorări de prețuri ale carburanților, precum și eventualele disfuncționalități ale pieței. Anunțul vine la doar două zile după ce premierul demis Florin Cîțu a sugerat că instituția ar trebui să investigheze dacă există un cartel al carburanților.

Benzina standard costă deja peste de 6 lei la pompă, iar cea premium, peste 7 lei. În cadrul acestui studiu, declanșat la începutul lunii septembrie, autoritatea de concurență solicită informații și documente tuturor operatorilor implicați, dar și opinii ale autorităților publice cu atribuții în domeniu, potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenței.

Florin Cîţu a fost întrebat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, dacă va lua măsuri în condiţiile în care preţul unui litru de benzină premium a ajuns în Bucureşti la 7 lei.

“Preţurile la carburanţi…poate ar trebui Consiliul Concurenţei să facă acea anchetă să ne spună din când în când dacă lucrurile sunt OK acolo şi ele sunt determinate chiar de piaţă. Pentru că altfel este o piaţă liberă, dar şi eu ca şi dumneavoastră văd că atunci preţul petrolului creşte, imediat creşte preţul la pompă, dar atunci cînd preţul petrolului scade, nu scade preţul la pompă. Este cumva o asimetrie şi sper că această asimetrie nu este dată de vreun cartel sau ceva, ci este cumva un lucru în piaţă, determinat de cererea care nu scade”, a afirmat Florin Cîţu, potrivit newsweek.ro

Cîțu a menționat că este nevoie de o investigaţie a Consiliului Concurenţei
“Dacă preţurile nu scad pentru că există cerere mare, înţeleg, dacă ele nu scad pentru că există un cartel, atunci Consiliul Concurenţei ar trebui să ne spună. E nevoie de o investigaţie, e nevoie ca oamenii să ştie şi atunci Consiliul Concurenţei are datoria să vină cu un raport să le spună românilor, se întâmplă acest lucru pentru că avem o cerere prea mare în economie, asta înseamnă că economia funcţionează. Sau se întâmplă pentru că avem un cartel şi atunci trebuie sancţionaţi”, a mai declarat premierul interimar

Autoritatea de concurență a sancționat anul trecut 3 companii din domeniul comercializării angro de carburanţi cu amenzi totale de 3,7 milioane euro
În urma analizei, Consiliul Concurenței poate propune recomandări, respectiv măsuri în vederea remedierii, atenuării şi prevenirii oricăror efecte negative asupra concurenței şi, implicit, asupra consumatorilor, iar în cazul în care descoperă încălcări ale legii, inițiază procedurile necesare pentru a le sancționa.

De altfel, comercializarea carburanților atât angro, cât și cu amănuntul a fost și în trecut în atenția Consiliului Concurenței.

Astfel, autoritatea de concurență a sancționat 3 companii din domeniul comercializării angro de carburanţi cu amenzi totale de 3,7 milioane euro pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială, constând în fixarea preţurilor, discounturilor şi adaosurilor comerciale, împărţirea clienţilor şi a surselor de aprovizionare.

Șase companii petroliere, amendate anterior de Consiliul Concurenței cu de 205 milioane euro pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale
De asemenea, autoritatea de concurență a sancționat şase companii petroliere (OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream SRL, Mol Romania Petroleum Products SRL, ENI Romania SRL și Lukoil Romania SRL) cu amendă de 205 milioane euro pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale. Consiliul Concurenței a câștigat procesele cu toate companiile petroliere care au fost amendate și care au contestat decizia autorității, instanța confirmând încălcarea legii concurenței.

Pentru a stimula concurența pe piața comercializării carburanților, autoritatea de concurență a lansat aplicaţia Monitorul preţurilor pentru carburanţi, care afişează preţurile pentru toate tipurile de carburanţi (benzină şi motorină) practicate în reţelele OMV, Petrom, Rompetrol, Mol, Lukoil, Socar şi Gazprom din întreaga ţară.

Monitorul preţurilor pentru carburanţi este valabil atât sub formă de aplicație web, monitorulpreţurilor.info, cât şi ca aplicație mobilă (IOS și Android)

blank