Ludovic Orban – președintele PNL – s-a declarat sceptic, în timpul discursului pe care l-a susținut în fața liberalilor prezenți la Congresul PNL, în legătură cu faptul că Florin Cîțu se va consulta cu membrii partidului dacă va prelua șefia PNL.

Cerându-și scuze în numele celor care l-au huiduit pe premierul Cîțu înainte ca acesta să și citească moțiunea, Ludovic Orban a trecut, ulterior, la ”atac”, spunând că ”prietenul” Florin Cîțu nu s-a consultat cu nimeni atunci când i-a dat afară pe consilierii PNL, cu toate că – la nivel declarativ – promisese că toate deciziile vor fi luate după discuții în partid.

”Problema mea, astăzi, este legată tocmai de ce a spus colegul şi prietenul meu Florin Cîţu despre faptul că toate deciziile le va lua împreună cu dumneavoastră, ca şi cum eu nu am consultat PNL. Daţi-mi voie să vă spun că mă îndoiesc. Nu îmi aduc aminte ca Florin Cîţu să fi consultat pe cineva când a dat afară toţi consilierii de stat care au fost în Cabinetul PNL, toţi membri ai PNL, care au slujit partidul şi pe care toţi prietenii i-au întrebat de ce au fost daţi afară. Nu îmi aduc aminte ca Florin Cîţu să fi consultat pe cineva atunci când l-a demis pe ministrul Alexandru Nazare, sigur că mi-a cerut părerea, dar nu am fost de acord”, a spus Ludovic Orban în fața celor 5.000 de liberali prezenți la Romexpo.

”Nu îmi aduc aminte să fi fost consultat un for al PNL înainte de deciziile care au dus la criza guvernamentală şi care au dus la retragerea din coaliţia de guvernare a USR PLUS. În niciun caz nu a fost consultat nici preşedintele PNL, nici BPN. A fost o decizie sau au fost două decizii luate de premier”

Ludovic Orban

Ludovic Orban se consideră câștigător, din punct de vedere moral, al competiției
Lupta pentru șefia PNL este deja câștigată, a transmis Ludovic Orban, considerându-se un învingător – din punct de vedere moral, dar și al ”opiniei publice”.

Orban i-a îndemnat pe liberalii prezenți la congres că voteze ”pentru binele PNL”, neexistând o variantă ”bună” și una ”mai puțin bună”. În opinia sa, Orban s-a declarat singurul capabil să soluționeze criza politică actuală, să păstreze partidul unit și să ”mențină PNL la guvernare”. Totodată, șeful PNL l-a acuzat pe Florin Cîțu că nu a făcut altceva decât să ”inventeze o echipă”, iar PNL nu a avut decât de pierdut.

”Din punct de vedere moral, din punct de vedere al opiniei publice, Ludovic Orban a câştigat această competiţie. Acesta este adevărul pe care îl ştiţi fiecare dintre voi. Gândiţi-vă fiecare la binele PNL atunci când luaţi decizia pe cine să votaţi. Mie mi se pare evident, noi nu mai avem de ales ca în urmă cu trei luni între o variantă bună şi una mai puţin bună. Din păcate, astăzi, avem de ales între o variantă relativ bună şi una evident proastă. Eu vă îndemn să votaţi, nu cu cel care a provocat criza, ci cu cel care are puterea să soluţioneze criza şi să menţină PNL la guvernare, eu vă îndemn să votaţi nu cu acela care de trei luni de zile s-a dus în cap, ci cu acela care păstrează o cotă de încredere semnificativă fiind pe primul loc între liderii politici, mai puţin preşedintele României. Eu vă îndemn să votaţi pe acela care ţine unit PNL, nu pe acela care a inventat o echipă şi, de când a apărut pe scena publică, PNL a pierdut procente în intenţia de vot (…)”, a mai spus Ludovic Orban.

”Eu vă îndemn să-l votaţi pe acela care cunoaşte PNL, care este între voi, care a crescut alături de vot, care a participat la toate bătăliile din ultimii 30 de ani şi are cu adevărat forţa, energia, inteligenţa de a duce PNL la victorie şi de asigura o guvernare care să realizeze saltul pe care România îl merită”
Ludovic Orban, președintele PNL