Actualitate, Featured

Concluzie surprinzătoare a cercetătorilor: Soarele își schimbă forma. Ce se întâmplă?

Un studiu recent prezintă o descoperire neașteptată a oamenilor de știință.

Potrivit unui studiu publicat în The Astrophysical Journal, Soarele nostru se mărește și se micșorează regulat, la fiecare 11 ani.

Diferența de dimensiune este de aproximativ 1-2 kilometri în diametru, iar cercetătorii compară această modificare cu o „respirație ușoară, ca și când Soarele inspiră și expiră.”

Studiul a fost realizat de o echipă de astronomi la Institutul de Tehnologie New Jersey, în colaborare cu o echipă de la Universitatea Coasta de Azur.

Oamenii de știință au reușit să măsoare această schimbare în forma Soarelui analizând frecvența undelor emise de jeturile de plasma pe care acesta le produce. Frecvența lor se modifică în funcție de dimensiunea Soarelui, explică New Scientist.

Pentru realizarea acestui studiu, astronomii au analizat observații obținute cu ajutorul a două telescoape spațiale NASA, timp de 21 de ani.

Deocamdată experții nu au o explicație pentru acest fenomen, dar este evident că are legătură cu ciclul solar.

Pe durata a 11 ani, cât durează un ciclu solar, Soarele trece treptat de la o activitate maximă, caracterizată prin multe pete solare și furtuni, la o activitate minimă, când aceste fenomene sunt mult mai rare.

Cercetătorii au observat că Soarele se dilată puțin în perioada de activitate minimă și se contractă când se apropie de punctul maxim al activității. Legătura dintre aceste fenomene nu este deocamdată prea bine înțeleasă.

Din fericire, modificarea formei Soarelui nu afectează în niciun fel clima de pe Terra.

blank