Conacele boierești din România au început să-și găsească proprietari străini
Actualitate, Featured

Conacele boierești din România au început să-și găsească proprietari străini

Conacele impozante cu o arhitectură aparte sau vile interbelice au început să își găsească proprietari străini. Cu prețuri destul de piperate pentru țara noastră, ele sunt scoase la vânzare pe piața externă.

Iar doritori de a cumpăra Conacele sunt chiar și de peste ocean, din Statele Unite. O singură agenție deține în portofoliu aproximativ 240 de proprietăți, din cele mai variate, iar până acum a avut zeci de clienți străini interesați.

Conacele boierești din România au început să-și găsească proprietari străini

La 11 kilometri de Târgu Mureș, în localitatea Beu, ascuns într-o livadă de pomi fructiferi, se află Conacul Haiducesc. Domeniul de peste 10 hectare pe care se află imobilul are și un iaz, dar și o piscină și costă cu totul 750 de mii de euro.

Proprietarii au făcut locuința pentru ei, dar în cele din urmă au decis să o vândă. Cum pe plan local nu au găsit cumpărător, au cerut ajutorul unei agenții care a scos-o la vânzare pe piața externă. Clădirea are 12 încăperi și o suprafață utilă de 150 de metri.

Vila Renner, din inima Clujului își caută și ea proprietar peste hotare. Construită în anii 1930 de fondatorii fabricii de încălțăminte Clujana, vila în stil eclectic are 28 de încăperi și o curte generoasă de 1500 de metri pătrați. Proprietarii au scos imobilul la vânzare pe piața externă și cer 1,2 milioane de euro.

Daniel Lengyel, Consultant Imobiliar Sotheby’s România: ”Vila a fost folosită prin 1935-1938. Ulterior, a funcţionat aici o societate de proiectare. Am reuşit să deschidem discuţii cu clienţi atât din Europa, Asia şi chiar şi America”.

O singură agenție imobiliară care face parte dintr-o franciză internațională are deja în portofoliu aproximativ 240 de proprietăți. Cea mai scumpă a fost vândută cu 5 milioane de euro. Reprezentanţii companiei spun că sunt zeci de clienți internaționali interesați de proprietăți în România.

Monica Barbu, Director Executiv România Sotheby’s Internaţional Realty: ”Avem interes chiar şi din Statele Unite, din Europa, desigur, Franța, Germania, Marea Britanie. Străinii se îndreaptă în România pe de-o parte pentru că doresc să implementeze anumite concepte de business, pe partea turistică, de exemplu, sau îşi doresc proprietăţi pe care să le poată folosi ca destinaţii de vacanţă”.

În cazul imobilelor care au nevoie de lucrări de reabilitare clienții sunt găsiți mai greu, chiar și afară.

Andrei Cherecheș, Specialist Imobiliar: ”Dacă e vorba de milioane sau zeci de milioane de euro. Poate să fie o plajă mai mică de clienţi. În general sunt oameni de business care investesc.

În pandemie, cele mai populare proprietăți au fost cele aflate departe de oraşe, înconjurate de peisaje spectaculoase.

blank