Comunitatea românească
Actualitate

Comunitatea românească din Ucraina este dezamăgită. Noua lege a minorităților naționale, sau „o lege care nu ajută la nimic”

Parlamentul din Ucraina, a adoptat în decembrie o nouă lege a minorităților naționale. Comunitatea românească din această țară s-a arătat dezamăgită de felul în care a fost îndeplinită cerința de la Bruxelles de a „apropia Ucraina de UE și de Occident”.

În plin război cu Rusia, Ucraina a obținut statutul de candidată la aderarea în UE. Astfel, printre altele, de la Bruxelles a venit cerința ca țara vecină să adopte o nouă lege a minorităților naționale. Această schimbare a fost recomandată și de Comisia de la Veneția.

Comunitatea românească din Ucraina s-a arătat dezamăgită de mult lăudata lege a minorităților. Motivul ar fi unul simplu. În realitatea, legea nu rezolvă probleme din cadrul învățământului în limba română, ci încearcă să conserve statutul tot mai precar al limbilor minorităților naționale.

De menționat este faptul că Ucraina s-a angajat pentru prima dată la nivel legislativ să nu asimileze minoritățile naționale și să nu încurajeze discriminarea etnică. Însă, legea, concret nu rezolvată problema minorităților.

„O lege care nu ne ajută la nimic”

„Nu ne ajută la nimic acești pași mici făcuți în întâmpinarea noastră, dacă nu este rezolvată problema de bază a minorităților – revenirea la dreptul constituțional de a avea un învățământ public integral în limba maternă”, a declarat pentru Aurica Bojescu, președinta Centrului Bucovinean Independent de Cercetări Actuale din Cernăuți pentru libertatea.ro.

Cu toate că a participat la întâlniri și dezbateri organizate în Ucraina pe baza recomandărilor venite de la UE, cerințele esențiale au fost ignorate. Mai exact, învățământul în limba maternă.

„Trebuie să revenim la normele constituționale, în care învățământul în limba maternă este garantat de stat”, a mai spus președinta Centrului Bucovinean Independent de Cercetări Actuale din Cernăuți.

De menționat este faptul că legea minorităților naționale din Ucraina se referă la toate grupurile etnice, inclusiv ruși. Însă, pentru cei din urmă, vor beneficia de aceste drepturi abia după șase luni de la încheierea războiului din Ucraina.

Și maghiarii sunt supărați. Uniunea Culturală Maghiară din Transcarpatia şi Uniunea Democrată Maghiară din Ucraina:„Legea tratează drepturile minorităților ca drepturi care pot fi realizate individual de către diverși reprezentanți, lipsind minoritățile (comunitățile sau organizațiile) de posibilitatea de a-și realiza pe cale instituțională drepturile politice, educaționale sau lingvistice”, se arată într-un comunicat.

blank