Putin, esti barbat sau ce?”
International

Comitetul Mămicilor Soldaților din Rusia vrea audiență la Kremlin. „Vladimir Putin, esti bărbat sau ce?”

La doua luni de la mobilizarea a zeci de mii de barbati rusi, Kremlinul a declarat ca Vladimir Putin va acorda o audienta unora dintre mamele si sotiile acestora pentru a calma temerile legate de chemarea in masa sub arme, potrivit The Guardian.

Dar avocatii familiilor soldatilor au declarat ca nu au fost luati in considerare pentru aceasta intalnire si se asteapta ca aceasta sa fie o alta actiune de spalare de imagine care sa acopere dispretul Kremlinului fata de proprii soldati care lupta in Ucraina.

Valentina Melnikova, un avocat veteran al familiilor soldatilor, care activeaza din 1989, a declarat intr-un interviu acordat publicatiei The Guardian ca nu a fost abordata in legatura cu intalnirea cu Putin, care este asteptata sa aiba loc la sfarsitul acestei saptamani.

„Bineinteles ca nu ne-au invitat si noi, bineinteles, nu vrem sa mergem” in acest format, a spus ea.

Ea a spus ca ar fi un lucru sa mearga singura si sa se intalneasca cu presedintele rus in calitate de reprezentanta a Comitetului Mamicilor Soldatilor, de la care spune ca a primit mii de plangeri, mai multe decat in anii razboiului rusesc din Cecenia.

Dar ea crede, la fel ca si alti activisti pentru drepturile omului care nu au fost alesi pentru a participa la intalnire, ca Kremlinul isi va alege atent invitatii sau poate chiar va completa randurile acestora cu membri plantati in public, pentru a pune in scena intalnirea lui Putin cu „publicul”.

„Sa mergem impreuna cu rudele [soldatilor] mobilizati care sunt de acord ca sotii si fiii lor sa moara pe front nu este confortabil pentru noi. Avem interese oarecum diferite si probleme diferite”.

Ea a refuzat sa detalieze din cauza pericolelor pentru activistii care discuta despre ceea ce Rusia a numit „operatiunea sa militara speciala”.

Dar o sursa cheie de critici vine din partea familiilor soldatilor rusi, care au fost mobilizati sub pretexte discutabile, slab pregatiti, prost echipati si adesea aruncati in batalii care au avut ca rezultat un numar mare de victime. Zeci de rusi s-au plans, de asemenea, de coruptie, abuzuri si detentie ilegala in armata, iar familiile lor au iesit uneori in public in adrese video adresate direct lui Putin, cerandu-i acestuia sa intervina.

„Este un moment foarte dificil”, a declarat Melnikova. „Nu am avut niciodata mii de apeluri intr-o saptamana”. Uneori, a spus ea, mobilizarea pare sa fie „o totala anarhie”. „Se asteapta ca oamenii sa se descurce singuri”, a spus ea.

Alti activisti i-au reprosat direct presedintelui rus ca „se ascunde” de criticii sai.

„Vladimir Vladimirovici [Putin], esti barbat sau ce?”, a declarat Olga Tsukanova, copresedinte al Consiliului Mamelor si Sotiilor, activisti care au cerut guvernului sa opreasca mobilizarea si sa intoarca barbatii de pe front. „Aveti curajul sa ne priviti in ochi, nu cu femei si mame alese la comanda si aflate in buzunarul dumneavoastra, ci cu [femei] adevarate, care au calatorit din diferite orase pana aici pentru a se intalni cu dumneavoastra?”

„Asteptam raspunsul dumneavoastra! Sau va veti ascunde din nou?”, a adaugat Tsukanova, al carei fiu in varsta de 20 de ani a fost recrutat si care s-a opus trimiterii in Ucraina. Tsukanova a vorbit intr-un videoblog care a fost preluat rapid de presa rusa independenta.

Miercuri, organizatia a organizat o masa rotunda cu femei care s-au plans de actiunile armatei. Inainte de eveniment, acestea au afirmat ca sunt urmarite de membri ai fortelor de securitate rusesti.

blank