Comisiile parlamentare de buget-finanţe au votat, sâmbătă, proiectul legii bugetului de stat pe 2021.

Cu directiva trasată de premierul Florin Cîțu, parlamentarii puterii au respins toate amendamentele depuse la buget – inclusiv cel venit de la UDMR, partener de guvernare. Premierul a dictat ca deficitul să nu depășească 7,1 %, iar alesii au votat întocmai. Dupa trei zile de dezbateri tensionate, în comisii, proiectul de buget se mută în plenul reunit.

Bugetul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării pentru anul 2021 a primit, sâmbătă, raport favorabil în Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului, în forma propusă de Guvern.

S-au înregistrat 24 de voturi “pentru” şi 17 abţineri.
Ministrul Cercetării, Ciprian Teleman, a afirmat că bugetul alocat MCID este unul de mentenanţă.

“Nu este un buget de dezvoltare, este un buget de mentenanţă, pe care o să îl gestionăm cu chibzuinţă. Se spune despre cercetare că este Cenuşăreasa ministerelor, dar am încredere că, împreună cu premierul Cîţu, o să scriem finalul fericit al poveştii, însă nu anul acesta este petrecerea de succes”, a declarat Teleman.

Întrebat dacă are în vedere ca pensiile să nu mai fie distribuite prin Poşta Română, ci prin metode digitale, Teleman a precizat că acesta este un obiectiv pe termen mediu.

“Digitalizarea ar trebui să ducă, în final, la posibilitatea cetăţenilor din mediul rural să îşi poată lua banii prin mijloace electronice, dar acesta este un obiectiv pe termen mediu, asta înseamnă instalarea unor POS-uri care să permită încasarea banilor şi alte operaţiuni financiare în mediul rural şi există un program de investiţii cu dotarea cu câteva mii de POS-uri. Nu avem pe agendă vânzarea Poştei Române”, a precizat Ciprian Teleman.

Au fost depuse 3.169 de amendamente

Potrivit proiectului de buget, creditele de angajament pentru Ministerul Cercetării în anul 2021 sunt de 1.917.386.000 lei, cu o creştere de 9,79% faţă de execuţia preliminată din 2020, iar creditele bugetare sunt de 1.924.167.000 lei, în creştere cu 24,30% faţă de anul trecut.

Comisiile Parlamentare dezbate Sâmbătă sunt programate printre altele dezbateri la bugetele Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Finanţelor, acţiuni generale şi anexele 1,2, 4-10, dar şi la bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2021.

La proiectul legii bugetului de stat au fost depuse 3.169 de amendamente.

Conform calendarului stabilit de Birourile permanente reunite, până sâmbătă, la ora 14,00, sunt prevăzute dezbateri în cadrul Comisiilor pentru buget, finanţe şi bănci cu ordonatorii principali de credite şi elaborarea rapoartelor asupra proiectelor legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.

Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pe tema bugetului este programată să înceapă luni la ora 16,00, urmând ca marţi să fie dat votul final la proiectele legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.