Lucian Stanciu-Viziteu, membru în Comisia de control SRI, a declarat că vicepreşedintele Comisiei, Marian Cucşa, manipulează opinia publică atunci când afirmă că au fost primite la forul legislativ mii de documente despre activitatea fostului director al Serviciului, George Maior.

În realitate, susţine Viziteu, nimeni din Comisia SRI nu a apucat să analizeze toate paginile primite de la Serviciul Român de Informaţii, prin urmare membrii Comisiei nu ştiu câte dintre aceste documente vizează activitatea lui George Maior.

„Vicepreşedintele Comisiei de control SRI, Marian Cucşa se foloseşte de funcţia pe care o deţine pentru a manipula şi induce în eroare opinia publică cu scopul de a susţine declaraţiile halucinante ale şefului său de partid, Călin Popescu Tăriceanu şi ale liderului PSD, Liviu Dragnea. Marian Cucşa a inundat presa cu informaţii false pentru a lăsa senzaţia că se lucrează profesionist la un nou raport al comisiei, bazat pe informaţii şi documente ce au venit chiar de la Servicul Român de Informaţii”,a afirmat deputatul USR Lucian Stanciu-Viziteu, printr-un comunicat de presă remis, duminică, MEDIAFAX.

Acesta a adăugat că, din corespondenţa oficială cu SRI, Comisia a fost informată că documentele trimise vizează relaţia interinstituţională între Serviciu şi alte instituţii ale statului.

„Domnul Cucşa declară public că la comisie au venit mii de pagini ce privesc activitatea fostei conduceri a SRI şi în special a fostului director, George Maior. În realitate, miile de pagini despre care vorbeşte domnul Cucşa nu au fost încă analizate în comisie, aşa cum chiar el admite, astfel încât nimeni din comisie nu poate spune încă dacă acele mii de pagini privesc activitatea lui George Maior sau alte chestiuni ce ţin de activitatea serviciului. De altfel, din corespondenţa oficială cu SRI am fost informaţi că documentele privesc relaţia inter-instituţională dintre SRI şi alte instituţii ale statului român”, a explicat deputatul USR.

Viziteu mai spune că preşedintele şi vicepreşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda şi Marian Cucşa, vor să producă un document despre activitatea fostului director al Serviciului care poate fi încadrat la „stilul pamflet”.

„În ultimul an şi jumătate, preşedintele Manda şi vicepreşedintele Cucşa s-au remarcat doar prin producerea unui document oficial ce poate fi încadrat mai degrabă la stilul pamflet. În momentul de faţă doresc să producă un document similar, în care să vorbească despre aşa-zisul culoar din justiţie. De altfel, domnul Cucşa a vorbit deja despre acest lucru, chiar fără să fi citit documentele! Le transmit încă o dată domnilor Manda şi Cucşa, că dacă vor să facă un control parlamentar real la Serviciul Român de Informaţii să nu mai blocheze controlul specific la unităţile SRI şi nici să nu mai blocheze audierea unor persoane care şi-au arătat deja dorinţa de a veni la comisie, aşa cum este chiar domnul Liviu Dragnea”, conchide deputatul USR.

Citeste si...
”Un gest iresponsabil” DEMISIA! ”Premierul minte!” Scrisoarea Vioricăi Dăncilă pentru Comisia Europeană încinge lumea politică

Reacţia lui Lucian Stanciu-Viziteu vine în contextul în care vicepreşedintele Comisiei SRI Marian Cucşa a declarat, joi pentru MEDIAFAX, că forul legislativ a primit în mai multe tranşe documente, de ordinul miilor de pagini, de la Serviciul Român de Informaţii despre activitatea fostului director al Serviciului, George Maior.

Întrebat dacă din documentele primite ar reieşi că sunt lucruri care consideră că ar încălca legea şi dacă ulterior Comisia va sesiza anumite instituţii, Marian Cucşa a replicat: „Nu pot să răspund acum. Studiem foarte bine documentele, vom întocmi raportul şi după ce vom finaliza raportul, vom trage concluziile”.

Chestionat de MEDIAFAX dacă raportul despre activitatea lui George Maior va fi prezentat după sărbătorile de iarnă, deputatul ALDE a răspuns: „Depinde. E timpul destul de aglomerat acum şi eu şi colegii vrem să studiem cu atenţie şi să venim cu un raport foarte explicit şi bazat clar pe documente. Nu pot să vă dau o estimare de timp. Nu ştiu cât de repede vom reuşi să îl finalizăm”.

Pe 18 octombrie, preşedintele Comisiei parlamentare de control a activităţii SRI, Claudiu Manda, spunea, pentru MEDIAFAX, că membrii forului parlamentar lucrează la un „raport parţial” despre relaţia dintre serviciul secret şi ANI, activitatea fostului director SRI George Maior, „culoarul din justiţie” şi „petreceri”.