Comisia Iordache,pentru a ajunge la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție procurorii vor avea nevoie de o vechime minimă de 15 ani, nu zece ani, cum prevăd legile Justiției modificate.

Comisia Iordachec,reșterea vechimii necesare a fost propusă de senatorul PSD Robert Cazanciuc, iar comisia condusă de Florin Iordache a aprobat-o.

„Pentru a putea fi promovați în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, procurorii trebuie să nu fi fost sancționați disciplinar în ultimii trei ani, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproșabilă, cel puțin 15 ani vechime în funcția de procuror sau judecător, cel puțin gradul profesional corespunzător parchetului de pe lângă curtea de apel și să fi fost declarați admiși în urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acest scop”, prevede amendamentul aprobat de majoritatea PSD-ALDE.

Citeste si...
Grindeanu a primit aviz pozitiv

Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor – așa cum a fost ea modificată în Parlament, apoi de Guvern, prin OUG nr. 92/2018 – prevede o vechime de zece ani, iar condiția nesancționării disciplinare nu are stabilit vreun termen. Înainte ca actuala majoritate să aducă controversatele modificări la legile Justiției, vechimea minimă pentru ca un procuror să promoveze la Parchetul General era de opt ani.

Comisia condusă de ex-ministrul PSD Florin Iordache a început, ieri, dezbaterile pentru aprobarea OUG 92/2018. Senatul este Cameră decizională.

După prima etapă a modificărilor la legile Justiției, prin OUG 92/2018, Secția pentru procurori a CSM a hotărât încetarea delegării pentru 48 de procurori din Parchetul General, DIICOT și DNA, deoarece nu îndeplineau condițiile de 10 ani de vechime.