creșterea salariului minim în România
Featured, Social

Comisia Europeană vrea creșterea salariului minim în România. Acesta s-ar putea tripla

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vrea să reducă diferențele salariale dintre țările membre UE. În consecință, după creșterea salariului minim în România ar putea ajunge la peste 1.600 de euro.

Ursula Von Der Leyen dorște creșterea salariului minim în România și a anunţat că intenţionează să creeze un plan pentru a elimina diferenţele mari între veniturile europenilor. Salariul minim lunar în România este al patrulea cel mai mic din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat.

CELE MAI MAI SALARII DIN UNIUNEA EUROPEANĂ:

Luxemburg – 2.200 euro/lună
Irlanda – 1.723 euro/lună
Olanda – 1.684 euro/lună
Belgia – 1.625 euro/lună
Germania – 1.614 euro/lună

CELE MAI MICI SALARII DIN UNIUNEA EUROPEANĂ:

Bulgaria – 332 euro/lună
Serbia – 366 euro/lună
Ungaria – 442 euro/lună
România – 458 euro/lună
Lituania – 500 euro/lună

„Comparativ cu celelalte ţări membre UE, salariul minim din România este foarte scăzut, atât pentru angajaţi, cât şi pentru angajatori. Faţă de nevoile salariaţilor şi familiilor lor, salariul minim din România este de asemenea foarte scăzut. Ţinând cont de decalajele în continuare foarte mari faţă de celelalte ţări şi de situaţia materială foarte precară a atât de multor salariaţi, salariul minim ar trebui să fie un subiect major de dezbatere. La prima vedere aşa şi este, existând un oarecare ritual public anual de fiecare dată când se pune problema creşterii salariului minim„, notează autorii unui studiu realizat de Fundaţia Friedrich Ebert România.