Comisia Europeană a adresat miercuri o nouă solicitare Statelor Unite ale Americii să elimine vizele de călătorie pentru toate ţările membre ale Uniunii Europene, inclusiv România. Cetăţenii americani pot călători fără viză în Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, un raport de evaluare asupra progreselor înregistrare în ultimele 12 luni pentru obţinerea reciprocităţii regimului de vize în relaţia cu Statele Unite. Pentru Blocul comunitar, este singurul caz de nonreciprocitate.

“Reciprocitatea în materie de vize este un principiu fundamental al politicii comune a vizelor în Uniunea Europeană, iar Comisia Europeană menţine angajamentul deplin de a obţine, ca prioritate, călătorii fără vize spre Statele Unite pentru toate ţările membre UE”, informează Executivul Uniunii Europene.

“În acest scop, Comisia Europeană va continua acţiunile în relaţia cu Statele Unite, în coordonare cu cele cinci state membre ai căror cetăţeni încă au nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite; procedura este orientată spre obţinerea de rezultate,” precizează Comisia Europeană.

Deşi – ca urmare a lipsei progreselor în negocierile cu SUA – Parlamentul European este tentat să răspundă americanilor cu o reintroducere temporară a obligativităţii vizelor pentru cetăţenii americani, însă CE consideră că măsura ar fi contraproductivă.

Cele cinci state membre UE ai căror cetăţeni au nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite sunt România, Bulgaria, Republica Cipru, Croaţia şi Polonia. Cetăţenii americani nu au nevoie de vize pentru a intra în Uniunea Europeană.