Comisia Europeană propune schimbări radicale în privința impozitării în UE. Motorina și benzina vor fi taxate mult mai dur, iar importurile din afara Uniunii vor fi impozitate sever dacă nu respectă cerințele comunitare de mediu.

Comisarul Paolo Gentiloni, a anunțat joi o serie de modificări radicale ale regimului de taxe și impozite în UE.

Prima schimbare anunțată de executivul european este revizuirea radicală a taxării din energie, cu scopul de a descuraja utilizarea combustibililor fosili cum ar fi motorina și benzina.

O altă modificare este introducerea unui prag minim al impozitării companiilor, astfel încât să fie descurajat comportamentul statelor care fac dumping fiscal, precum Irlanda. Adică să aibă taxe mici pentru ca investitorii să vină în țara respectivă.

O asemenea măsură poate reprezenta o problemă și pentru România, care are unele dintre cele mai mici cote de impozitare aplicate companiilor.

De asemenea, Comisia Europeană va propune un nou mecanism de taxare a importurilor din afara UE bazat pe componenta de mediu a produselor importate: cu cât emisiile de carbon emise la producerea acestor bunuri e mai mare, cu atât taxele vor crește.

Gentiloni a mai anunțat o modificare majoră: UE va impune taxarea companiilor digitale în țara în care sunt obținute veniturile – o lovitură pentru giganții americani GAFA – Google, Amazon, Facebook și Apple – care de obicei plătesc taxe în paradisuri fiscale sau țări cu fiscalitate extrem de redusă, precum Irlanda și Luxemburg.

Trebuie menționat că orice propunere de la Comisia Europeană de modificare a actualei legislații europene trebuie să fie aprobată de Parlamentul European și Consiliul UE.