International, Stiri

Comisarul european Fule moare de grija aderării României şi Bulgariei la UE

“Au pus sub semnul întrebării credibilitatea extinderii UE”

 comisarul european fule

Statele membre ale Uniunii Europene şi cele candidate simt o oboseală în legătură cu ritmul lent al procesului de extindere şi, mai presus de orice, aderarea României şi Bulgariei a pus sub semnul întrebării credibilitatea acestui proces, a declarat joi comisarul european pentru extindere Stefan Fule, într-un interviu pentru EurActiv Cehia.

Întrebat ce schimbări au avut loc în procesul de extindere a UE în ultimii cinci ani, Stefan Fule a remarcat că atât statele membre, cât şi cele candidate simt o oboseală în legătură cu ritmul lent al procesului de extindere.

“Mai presus de orice, aderarea României şi Bulgariei a pus sub semnul întrebării credibilitatea întregului proces. Pentru că a fost pentru prima dată când UE a decis să introducă un mecanism special de cooperare şi verificare asupra statelor membre”, a declarat el.

Comisarul european a mai spus că “cea mai mare provocare a fost recâştigarea credibilităţii pierdute a procesului de extindere”.

“Ne determină să extindem şi să înăsprim standardele. Statele candidate trebuie să demonstreze că legislaţia adoptată funcţionează”, a adăugat Stefan Fule.

Comisarul Fule a remarcat că, înainte ca el să înceapă să lucreze pentru Comisia Europeană, statele membre aveau la dispoziţie doar câteva instrumente de a influenţa sau chiar de a bloca extinderea. “Acum au peste o sută de posibilităţi de a face acest lucru. Noi nu vrem să încetinim în niciun fel procesul de extindere. Dar orice stat membru are acum mai multe posibilităţi să monitorizeze calitatea bună a nivelului de pregătire a ţărilor candidate”, a mai explicat Stefan Fule.