sua
Featured, International

Comerț cu arme de miliarde de dolari, motivația SUA de a cocoloși Arabia Saudită

Statele Unite ezită, în prezent, să adopte o poziție fermă de condamnare a Arabiei Saudite în urma implicării acesteia în asasinarea opozantului saudit Jamal Khashoggi.

Unul din motivele pentru care Administrația de la Washington e precaută în relațiile cu Riadul este volumul uriaș al comerțului cu armament dintre cele două țări.

Politicianul și editorul conservator american Pat Robertson a afirmat, recent, că Statele Unite ar face bine să nu pună presiune pe Arabia Saudită în urma asasinării activistului saudit Jamal Khashoggi. America are lucruri mai bune de făcut decât să caute gâlceavă în relația cu Arabia Saudită, cum ar fi să se concentreze pe comerțul cu armament cu această țară, a declarat Pat Robertson, unul din liderii de opinie ai creștinilor protestanți americani.

”Acei americani care cer ca saudiții să fie aspru pedepsiți de noi trebuie să înțeleagă că saudiții sunt niște aliați-cheie ai Americii. Avem un contract de armament (cu Arabia Saudită, n.red.) de pe urma cărora toți americanii vor să profite financiar. (Dacă această înțelegere se concretizează, n.red.) vor fi create multe joburi, vor veni mulți bani în conturile noastre. Ori ăsta nu e un lucru la care să renunți așa ușor”, a declarat fostul pastor baptist.

Pat Robertson nu a acordat prea mare importanță asasinării activistului saudit Jamal Khashoggi, crimă comisă în interiorul Consulatului saudit din Turcia. ”Aici e vorba de un jurnalist, care, cine știe, a fost interogat? A fost asasinat? Au fost elemente teroriste la mijloc? Cine a comis-o, la urma urmei? Noi (SUA, n.red.) avem contracte de armament (între SUA și Arabia Saudită, n.red.) în valoare de 100 de miliarde de dolari. Nu putem să îl supărăm pe cel mai mare jucător de-al nostru din Orientul Mijlociu”, a afirmat politicianul conservator american.

Jamal Khashoggi, cetățean saudit critic al Guvernului de la Riad, și rezident permanent american care lucra ca jurnalist pentru Washington Post, a dispărut în urmă cu două săptămâni, la Istanbul, fiind ultima dată văzut intrând în Consulatul saudit din acest oraș. Autoritățile saudite au confirmat, ulterior, că Jamal Khashoggi a fost ucis în interiorul Consulatului, dar au pretins că operațiunea nu a fost ordonată de Guvernul de la Riad.

Administrația republicană americană a evitat să adopte, până în prezent, o poziție fermă de condamnare a Arabiei Saudite în acest caz.

blank