Actualitate, Stiri

Combaterea Spălării Banilor investighează finanţarea campaniei Alianţei D.A.

Alianţa ar fi beneficiat de circa 7 milioane de dolari, bani nedeclaraţi. Băsescu neagă

sorin_rosca_stanescu_74769200

Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) s-a autosesizat şi a început o investigaţie în urma afirmaţiilor senatorului PNL Sorin Roşca Stănescu potrivit cărora Alianţa DA ar fi beneficiat în 2004 de finanţări ilegale.

Purtătorul de cuvânt al ONPCSB, Claudia Oncică, a declarat, joi, că instituţia s-a autosesizat cu privire la tranzacţii suspecte care ar fi avut loc în anul 2004 prin conturile Alianţei DA, investigaţia fiind o obligaţie legală în cazul apariţiei unor informaţii în acest sens.

„Conform legii speciale, Legea 656/2002, Oficiul efectuează analiza tranzacţiilor suspecte din oficiu atunci când ia cunoştinţă pe orice cale despre o tranzacţie suspectă. Şi în speţa de care vorbim răspunsul nostru oficial este că da, Oficiul s-a autosesizat pentru că pe orice cale a luat cunoştinţă privind o tranzacţie suspectă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor.

Oncică a precizat că prevederile legale stabilesc obligativitatea Oficiului de a se autosesiza în momentul în care află pe orice cale despre o tranzacţie suspectă.

Purtătorul de cuvânt a menţionat că nu poate furniza informaţii cu privire la momentul în care instituţia s-a autosesizat, dacă a fost în urma unei plângeri a unei terţe persoane, ori dacă tranzacţia supusă investigaţiei a fost realizată prin intermediul unei bănci.

Senatorul PNL, Sorin Roşca Stănescu, a avut miercuri o declaraţie politică în care acuza faptul că în conturile de campanie ale Alianţei DA ar fi intrat aproximativ 7 milioane de dolari americani, care nu au fost declaraţi în anul următor în Monitorul Oficial conform prevederilor legale.

Conform lui Roşca Stănescu, în anul 2004, în contul deschis la Bancpost Bucureşti de către Alianţa D.A., în zilele de 4, 12 si 19 noiembrie, prin cinci viramente, a fost transferată suma de 7 milioane de dolari.

Traian Băsescu spune că totul este o făcătură „marca Roşca Stănescu” şi că potrivit extraselor de cont prezentate de liberal în conturile „deschise în dolari ar fi intrat lei, ceea ce este imposibil”, a mai spus Băsescu.

El a amintit într-o declaraţia politică, faptul că preşedintele PD era, în 2004, Traian Băsescu „care, în acelaşi an, a candidat la funcţia prezidenţială şi a reuşit, la limită, să-l învingă pe contracandidatul său Adrian Năstase. Preşedintele PNL era Theodor Stolojan, cel care a abandonat cursa pentru „Preşedinţie în favoarea lui Traian Băsescu”.

Sorin Roşca Stănescu an susţinut că suma totală de 7 miloane de dolari a provenit de la Laiki Bank Cyprus, iar plăţile au fost făcute prin intermediul băncilor Brown Brothers Harriman and Corporation şi Bank of Canton of California San Francisco.

 

 

 

blank