International, Stiri

Comandantul NATO: Dacă Rusia va infiltra trupe într-o ţară aliată, vom răspunde militar!

NATO va răspunde militar în cazul în care Rusia va încerca să infiltreze trupe într-o ţară membră a alianţei, aşa cum a făcut înainte de a anexa peninsula ucraineană Crimeea. Declaraţia a fost făcută de generalul Philip Breedlove, comandantul forţelor aliate în Europa, relatează The Moscow Times.

comandantul-nato-daca-rusia-va-infiltra-trupe-intr-o-tara-aliata-vom-raspunde-militar-271975

Puterile occidentale aşteaptă să vadă acum dacă Moscova va interveni pentru a sprijini rebelii din estul Ucrainei. Potrivit unor experţi militari, Putin ar putea viza ţările baltice, unde există importante minorităţi ruse.

Militari purtând uniforme fără însemne naţionale au fost dislocaţi când Rusia a intrat în Crimeea, în februarie. Cu toate că preşedintele rus Vladimir Putin a negat iniţial orice implicare, el a recunoscut ulterior că forţele ruse au fost active în peninsulă.

Generalul american Philip Breedlove, comandantul NATO în Europa, a declarat că ţările aliate din estul Europei trebuie să se pregătească pentru o posibilă ameninţare din partea “omuleţilor verzi”, o aluzie la militarii în uniforme fără însemne naţionale.

“Mai întâi are loc cea mai importantă muncă, cea de pregătire a unei naţiuni pentru problema omuleţilor verzi sau organizarea populaţiei (vorbitoare) de rusă. Aceasta se întâmplă acum”, a declarat Breedlove într-un interviu publicat online de cotidianul german Die Welt.

“Cum antrenăm, cum organizăm şi echipăm forţele de poliţie şi cele militare din naţiunile (aliate) pentru a putea face faţă unei astfel de situaţii?”, a declarat el, potrivit transcrierii declaraţiilor sale în engleză, furnizată de NATO.

“Dacă vedem astfel de acţiuni într-o ţară NATO şi le putem atribui unei naţiuni agresoare, atunci se aplică Articolul 5. În acest caz va fi un răspuns militar”, a declarat el.

Un atac împotriva unei ţări membre NATO este considerat un atac împotriva alianţei.