Comandanții
International

Comandanții armatei ruse, păcălesc familiile soldaților că aceștia mai sunt în viață

Două batalioane de militari voluntari au fost aproape decimate imediat după ce au ajuns pe frontul din Ucraina. Comandanții acestora au încercat să convingă familiile militarilor că aceștia mai sunt încă în viață.

Comandanții armatei ruse, păcălesc familiile soldaților că aceștia mai sunt în viață

Chris Owen, cunoscut analist militar și istoric britanic, a reușit să reconstituie ce s-a întâmplat cu unele batalioane rusești care au fost trimise pe frontul din Ucraina. A descoperit că unele dintre acestea au fost decimate din primele zile de luptă, dar că autoritățile din Rusia încercau să convingă familiile soldaților că aceștia sunt în viață și chiar sunt aproape de victorie.

Multă dezinformare

Chris Owen a adunat mai multe informații și declarații ale unor soldați și a reconstituit traseul a două batalioane militare formate din voluntari de religie musulmară, proveniți din republica Bașkiria, aflată în sud-vestul Rusiei. Acestea au fost dislocate pe front în luna august, în zona Herson. Au fost practic decimate în doar câteva zile de contraofensiva armatei ucrainene.

Majoritatea soldaților au fost uciși sau răniți, iar o mică parte au reușit să fugă. Autoritățile militare din Rusia au încercat însă să mențină iluzia că soldații se descurcă bine pe front. Am postat imagini mai vechi cu aceștia și au anunțat să militarii au moralul ridicat și se apropie de victorie. Rudele lor însă au început să suspecteze că ceva nu este în regulă după ce au încercat să ia legătura cu soldații săptămâni la rând.
Comandanții armatei ruse, păcălesc familiile soldaților că aceștia mai sunt în viață
Un blogger rus a postat pe Telegram tactica autorităților din Rusia. „Ruda prietenului meu a fost comandant de pluton în batalionul Șaimuratov. A dispărut chiar în ziua în care au fost aruncați în bătălia din Herson. Telefonul a încetat să-i mai funcționeze în prima fază, iar rudele nu l-au mai putut contacta.

Din când în când, cam o dată pe zi, îi apare că militarul mort este activ pe WhatsApp, fără însă să încerce să contacteze pe cineva de acasă. Cineva îi pornește telefonul intenționat, astfel încât rudele să creadă că este în viață. Acesta este genul de șmecherie pe care comandanții o fac“, a scris blogger-ul pe Telegram.

Moarte sigură

Puțini soldați din batalioanele bașkir au reușit să supraviețuiască. Cei care au scăpat din iadul de pe front spun că au fost aruncați în luptă cu arme defecte și că au fost trimiși la moarte sigură. Potrivit acestor relatări, 43 de militari care au reușit au încercat să plece acasă, după ce li s-a încheiat contractul de voluntariat, au fost însă amenințați cu arestarea. 32 dintre ei s-au întors pe front. Cinci au reușit să ajungă acasă după ce au făcut autostopul prin Crimeea. Nu au primit însă soldele promite de Rusia, potrivit ziare.com.

blank