International, Stiri

Colonie agricolă chinezească, la 700 de kilometri de România

Chinezii vor cultiva 3 milioane de hectare, o treime din terenul arabil românesc

photo-6021

China plănuieşte dezvoltarea celei mai mari ferme agricole de peste hotare în Europa, în urma unei investiţii de 2,6 miliarde de dolari care vizează o suprafaţă de 3 milioane de hectare, scrie South China Morning Post.

Compania chineză Xinjiang Production a lansat un proiect de investiţii în Ucraina, pe o perioadă de 50 de ani, prin care intenţionează să dezvolte cea mai mare fermă din afara graniţelor ţării. O suprafaţă de 100.000 de hectare va fi amenajată în primă fază în regiunea Dnipropetrovsk, la 700 de kilometri est de graniţele României, în principal pentru cultivarea de cereale şi creşterea de porci. Proiectul va fi dezvoltat ulterior până la o suprafaţă de 3 milioane de hectare.

“La finalul anului 2009, culturile Chinei din afara ţării erau răspândite pe o suprafaţă totală de 2 milioane de hectare, ceea ce ar face actuala investiţie cea mai mare fermă chineză din străinătate”, spune Ding Li, cercetător agricol la firma de consultanţă Anbound, din Beijing.

Valoarea investiţiei nu a fost făcută publică, însă publicaţia ucraineană Kiev Post a relatat anterior că suma s-ar putea ridica la 2,6 miliarde de dolari.

Contractul a fost semnat de Xinjiang Production, o organizaţie pornită în anii ’50 ca o structură militară, şi KSG Agro, cel mai mare jucător agricol ucrainean.

Dacă proiectul va fi dezvoltat integral, va reprezenta cea mai mare investiţie externă agricolă a Chinei de până acum. Statul asiatic mai deţine platanţii semnificative în America Latină, cum e cea de soia din Argentina, de 234.000 de hectare.

În ciuda unei producţii agricole în creştere de la an la an, cererea de alimente din China depăşeşte oferta, guvernul de la Beijing fiind nevoit să importe anul trecut 14 milioane de tone de cereale şi făină, cu 150% mai mult decât în anul precedent, spune Li.

“Pe fondul unei urbanizări tot mai accelerate, cererea de hrană a crescut foarte mult în China”, argumentează cercetătorul.

Suprafaţa vizată de China în Ucraina reprezintă echivalentul a circa o treime din terenul arabil românesc. Suprafaţa agricolă a României este 13 milioane de hectare, din care doar 8,5 milioane este exploatată. (I.G.)