Răzvan Prisada, de la Colegiulul Farmaciștilor, a explicat că medicamentele returnate de pacienți, nefolosite, sunt deșeuri foarte periculoase și trebuie tratate ca atare. În niciun caz nu trebuie aruncate în apele din circuitul potabil, așa cum s-a întâmplat la Tarnița. Problemele apar pentru că legislația este incompletă și neclară, a adăugat Prisada.

“Nu trebuie să le deversăm în apele din circuitul potabil, din păcate asta se întâmplă și nu numai la noi.

Problema este o reglementare total incompletă, care tot mai mult aruncă în curtea farmaciilor responsabilitatea de a prelua de la populație astfel de deșeuri. Nu vorbim de medicamente, ele nu mai pot fi introduse în circuit, pentru că nu avem certitudinea a ce s-a întâmplat cu ele cât au fost în posesia pacientului – pot fi contaminate microbian, de cele mai multe ori sunt expirate.

Trebuie tratate ca deșeuri periculoase”, a explicat Prisada.

El a adăugat că există un ordin de ministru care însă nu detaliază procedura, cine ce face, care sunt pașii de urmat, cui predăm aceste deșeuri, cine plătește costurile.

“Aceste deșeuri nu pot fi depozitate la un loc cu cele menajere. Ele trebuie distruse prin incinerare.

Răzvan Prisada de la Colegiulul Farmaciștilor ne esplică că aceste deșeuri sunt parțial deșeuri provenite din medicamente, dar conțin și deșeuri reciclabile acoperite de legislația în vigoare. De exemplu, sticla de sirop pentru copii, ambalajul exterior este carton, sticla poate fi din sticlă sau plastic, care sunt materiale reciclabile, trebuie introduse pe circuitul materialelor reciclabile, separat de partea de deșeu medicamentos”, a adăugat el.

Pe malul lacului Tarnița au fost găsite zeci de cutii cu medicamente expirate. Aprovizionarea orașului Cluj cu apă a fost imediat oprită iar în cauză a fost deschis un dosar penal pentru infectarea apei.

Specialiștii de la Apele Române au strâns nouă saci de anticoncepționale, antibiotice și vitamine, medicamente care au fost inițial lăsate în cutii la marginea drumului, iar cei mai probabil, vântul le-a dus pe malul lacului, dar și în apă.