Actualitate, Stiri

Colegii de breaslă sar în apărarea lui Radu Beligan, după atacul lui Andrei Pleşu

Scriitorul Andrei Pleşu l-a criticat dur pe actorul Radu Beligan, după ce acesta şi-a arătat susţinerea pentru Victor Ponta, prin intermediul unui mesaj video, difuzat la lansarea candidaturii acestuia de pe Arena Naţională. Mai mulţi colegi de breaslă ai maestrului au sărit, luni, în apărarea decanului de vârstă al teatrului românesc, trimiţându-i, la rândul lor, o scrisoare lui Andrei Pleşu.

beliggan_21425000

Într-o “Scrisoare către Andrei Pleșu și că cetățenii României care iubesc democrația”, mai mulţi artişti de marcă ai României îi reproşează scriitorului că l-a atacat în mod “josnic” pe maestrul Radu Beligan, după ce acesta din urmă şi-a manifestat sprijinul pentru Victor Ponta în cursa pentru prima funcţie în stat.

“Maestrul Beligan merita respectul dumneavoastra și al nostru, nu atacuri politice josnice…”, spun semnatarii scrisorii.

“Acest mesaj nu se referă neaparat la persoane, ci la valori. Acest mesaj reprezintă un semnal de alarmă în fața radicalismului, a intoleranței și a urii care se manifestă în societatea românească. Din păcate, aceste sentimente și atitudini care atacă în mod direct fundamentele unei societăți deschise sunt promovate nu doar de unii actori politici, ci și de reprezentanții elitei culturale, de oameni care reprezintă repere sociale și care excelează în domeniile lor de activitate.

Suntem profund îngrijorați în același timp de atacul nedrept pe care domnul Andrei Pleșu l-a lansat la adresa Maestrului Radu Beligan, doar pentru că marele nostru actor a îndrăznit să aibă și să exprime public o opinie și o opțiune politică diferită de cea a domnului Pleșu. Considerăm că trăim într-o societate democratică în care libertatea de exprimare este garantată și că nimeni nu trebuie pus la zid doar pentru că își exprimă punctele de vedere. Este firesc ca într-o societate deschisă să existe pluralism de idei, de opinii și de opțiuni de orice natură și este la fel de firesc ca oamenii, în special cei care reprezintă repere pentru societate, să accepte și să respecte faptul că cineva gândește și se manifestă altfel decât ei.

Domnule Andrei Pleșu, vă respectăm și vă recunoaștem autoritatea epistemică în calitate de scriitor, de estetician și de istoric al artei, dar considerăm că este fundamental greșit pentru sănătatea spațiului public românesc să acționați, prin intermediul cuvintelor, conform dictonului «cine nu este cu noi, este împotriva noastră». Credem că România începutului de secol XXI oferă cetățenilor săi libertatea de a-și exprima ideile și preferințele, inclusiv pe cele politice, fără a fi atacați, linșați și batjocoriți comunicațional de cei care au alte opțiuni.

Vă respectăm parti-pris-ul politic evident al ultimilor 10 ani, vă acceptăm opiniile expuse în calitate de intelectual, adică de personalitate care se implică în treburile publice. Dar, atunci când cineva nu este de acord cu o opinie, nu trebuie sa arunce cu pietre, să denigreze și să terfeleasca imaginea și munca depusă de o viata intreaga. Cariera de exceptie a maestrului Beligan nu merita in nici un caz astfel de atacuri, pe care le asteptam parca mai mult din partea unor partizani politici obtuzi si nu din partea unui autor respectat ca dumneavostra.

Vă rugăm să acceptați acest minim comportament democratic și să vă cereți scuze față de Maestrul Radu Beligan. Domnia-sa are dreptul, ca și dumneavoastră și ca orice cetățean al acestei țări, să se exprime public fără teama ca cei care gândesc altfel ar putea reacționa violent!”, se arată în scrisoarea semnată de Florina Cercel, Adela Mărculescu, Marin Moraru, Costel Constantin, Dida Drăgan, Angela Similea, Adrian Daminescu şi Florin Apostol.

În plus, societarii de onoare ai Teatrului Naţional Bucureşti, Florina Cercel, Adela Mărculescu, Marin Moraru şi Costel Constantin, îi transmit lui Andrei Pleşu că nu prezintă corect realitatea atunci când spune că artiştii de la TNB i-au cerut în 1990 să-l demită pe Radu Beligan de la conducerea instituţiei: “Vrem sa va reamintim, domnule Andrei Plesu ca, noi, artistii Teatrului National Bucurest in anul 1990 nu v-am cerut schimbarea directorului TNB, domnul Radu Beligan, asa cum afirmati, ci, v-am adresat solicitarea de a numi un director la prima scena a tarii la 3 luni de la vacantarea postului, dupa ce Mesterul Radu Beligan parasise conducerea TNB din motive personale, iar Teatrul National Bucuresti nu avea conducere. Aceasta este realitatea faptica pe care dorim sa o subliniem si sa o facem cunoscuta opiniei publice”.