Actualitate

COD ROŞU în România. Peste 150 de localităţi sunt inundate

Mai mult de 100 de persoane au fost evacuate din patru judeţe în numai 24 de ore. Deşi nu s-au mai înregistrat situaţii de risc deosebit pentru populaţie ca urmare a fenomenelor hidro-meteorologice, în prezent majoritatea întorcându-se la casele lor, această măsură a fost luată preventiv conform purtătorului de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

„În ultimele 24 de ore, nu au mai fost înregistrate situaţii dramatice sau de risc deosebit pentru populaţie, fiind însă evacuate preventiv 113 de persoane din patru judeţe. La această oră sunt în continuare evacuate doar 34, restul întorcându-se la casele lor. În ultimele 24 de ore, au fost desfăşurate intervenţii cauzate de situaţii de urgenţă în 155 de localităţi. Menţionez că nu avem localităţi izolate”, a precizat Dajbog.

„În urma evaluărilor privind efectele fenomenelor meteorologice din ultimele 24 de ore se poate aprecia că situaţia revine la normal. Nu mai sunt în vigoare atenţionări meteorologice, dar rămân valabile avertizări hidrologice, dintre care cod roşu de inundaţii până astăzi, la ora 14,00, pe cursuri de ape din nouă judeţe din Moldova şi centrul ţării”, a spus mai Dajbog.

„Referitor la situaţia drumurilor, la această oră, rămân închise DN 2, pe o porţiune de 3 km din judeţul Vrancea şi DN 13 C, la ieşirea din localitatea Vânători, din judeţul Mureş. De asemenea, circulaţia pe linia ferată dintre Adjud şi Domneşti, din judeţul Vrancea, a fost deschisă pe un singur fir”, a explicat Monica Dajbog.

„În cursul zilei de ieri, din dispoziţia ministrului Petre Tobă, sute de pompieri au fost dislocaţi în judeţele aflate încă sub avertizare de inundaţii, iar 37 de motopompe de mare capacitate din judeţele unde nu au existat probleme din punct de vedere meteorologic s-au trimis în zonele de risc. Pe măsură ce situaţia se stabilizează, aceste forţe suplimentare vor reveni la unităţile lor. De asemenea, la nivelul MAI, ofiţeri cu funcţie de conducere din cadrul tuturor structurilor operative au fost prezenţi în noaptea trecută în Centrul Naţional de Conducere Integrată pentru a putea dispune măsuri de alarmare şi mobilizare a unor resurse suplimentare de intervenţie, dacă situaţia ar fi impus-o”, a adăugat purtătorul de cuvânt al MAI.[youtube https://www.youtube.com/watch?v=putd2e_It3E][youtube https://www.youtube.com/watch?v=L_Y0yoGDJhQ]

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=rMLaiS0-7JQ]