cod roșu
Actualitate

Cod roșu de caniculă. Urmează un weekend incendiar. Hartă emisă de ANM

Alertă de caniculă. Administrația Națională de Meteorologie(ANM) a emis pentru vineri şi sâmbătă avertizări cod roșu, galben şi portocaliu de caniculă în mai multe regiuni.

Alertă de caniculă. Harta cu zonele aflate sub cod roșu și portocaliu

Meteorologii au emis o nouă alertă  cod roșu care va viza sâmbătă judeţele Dolj, Olt, Teleorman şi sudul judeţelor Vâlcea şi Argeş. Valul de căldură se va menține în Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Crișana, Oltenia și Muntenia, unde temperaturile maxime se vor situa în general între 31 și 34 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități.

O altă alertă de caniculă, de data aceasta cod portocaliu, a fost emisă pentru vineri. Valul de căldură va persista, astfel încât în Banat, în sudul Crişanei, al Olteniei şi al Transilvaniei, precum şi în sud-vestul Munteniei, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa, în general, între 33 şi 36 de grade, va fi caniculă şi disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Local, noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

Alertă de caniculă pentru Maramureș, Transilvania și Moldova

O avertizare cod galben de căldură vizează Maramureşul, nordul Crişanei, nordul Transilvaniei, dar se va extinde şi în Moldova, estul Munteniei şi Dobrogea continentală.

Valul de căldură se va menţine în Maramureş, nordul Crişanei, nordul Transilvaniei, dar se va extinde şi în Moldova, estul Munteniei şi Dobrogea continentală, regiuni unde se vor înregistra temperaturi maxime în general între 32 şi 34 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragul critic de 80 de unităţi.


Local la munte, precum şi în regiunile vestice, nordice şi în centru, din orele amiezii, vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică.

Cod portocaliul de caniculă în Banat și sudul Crişanei

Un cod portocaliul de caniculă a fost emis, fiind anunţate val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat, pentru mai multe zone. Valul de căldură va persista şi se va intensifica uşor în Banat, sudul Crişanei, cea mai mare parte a Transilvaniei şi local în Oltenia şi Muntenia, unde se vor înregistra temperaturi cu mult mai ridicate pentru această dată.

Maximele se vor situa în general între 34 şi 37 de grade, va fi caniculă şi disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Local noptile vor fi tropicale, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

ANM a emis şi o avertizare cod roşu, anunţând val de căldură persistent şi intens, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat, în judeţele Dolj, Olt, Teleorman şi în sudul judeţelor Vâlcea şi Argeş.

În judeţele Dolj, Olt, Teleorman şi sudul judeţelor Vâlcea şi Argeş, valul de căldură va fi intens şi persistent, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a patra zi consecutiv.

Temperaturile maxime vor fi de 38…39 de grade, iar cele minie, se vor situa în jurul a 20 de grade (nopţi tropicale). Va fi caniculă şi disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, potrivit ANM

blank