Cod Portocaliu de vijelii
Actualitate, Featured

Cod Portocaliu de vijelii. Iată ce ne sfătuieste Raed Arafat să facem în caz de furtună

Furtuni grave au lovit deja mai multe localități din vestul țării, iar meteorologii au emis un nou cod portocaliu de vijelii pentru aproape toată țara. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat la o televiziune cum trebuie să ne pregătim și cum să fim în siguranță în caz de furtună.

„Când se primește o avertizare de cod portocaliu sau când vezi că începe o vijelie trebuie să te protejezi. Asta înseamnă să intri într-o scară de bloc, într-un magazin, te protejezi undeva mai ferit, să nu cadă un obiect instabil din cauza vântului. Am văzut și un arbore sau o parte dintr-un pom care să cadă și să lovească persoana sau chiar să ducă la deces”, a spus Arafat la Tv. 

„Dacă ești în casă, nu ieși, așteaptă. Dacă ai echipamente electrice pornite, să le oprești pe durata vijeliei. Bineînțeles, ieși după ce s-a terminat, dar verifici totuși să nu fie obiecte instabile care pot să cadă și să te lovească”, a adăugat el.

„Sunt 2 modalități de a consulta ghidul pentru furtuni: accesarea siteului fiipregatit.ro, unde există un ghid pentru furtuni – cum te pregătești înainte, cum reacționezi și ce e de făcut după. Și prin aplicația DSU, există o secțiune care îl duce către ghid, unde găsește recomandările. Și, bineînțeles, orice mesaj care vine prin aplicația DSU sau prin RO-Alert să fie respectat”, a adăugat el.

Raed Arafat mai recomandă oamenilor să sune la 112 dacă văd o persoană rănită sau un obiect care poate să cadă.

Șeful DSU a adăugat că, în baza avertizărilor meteo, au fost activate grupele operative de coordonare în toate județele țării.

„Și Inspectoratele județene de urgență sunt în alertă, inclusiv Salvamont a primit indicații să rămână în alertă până se termină această perioadă. Forțele noastre sunt în subunități sau la datorie, la intervenții, dacă se solicită. Există posibilitatea creșterii capacității de interveenție prin creșterea gradului de alertă în subunitățile unde există presiune asupra lor, să fie adusă o tură sau două de la domiciliu și mai există o posibilitate de manevră de forțe, de la un județ la altul. Din acest punct de vedere suntem pregătiți”, a adăugat Arafat.

blank