Două noi atenţionări cod galben de furtuni puternice au fost emise în urmă cu câteva momente. Mare parte din ţară este vizată de această alertă şi sunt anunţate ploi torenţiale, vijelii şi grindină. Totodată, temperaturile vor fi extrem de ridicate.

Cod Galben. România, sub ameninţarea furtunii

Cea mai mare parte a ţării este vizată de o informare de instabilitate atmosferică accentuată, în vigoare până miercuri, la ora 23:00.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a ţării. Vor fi perioade în care se vor semnala averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi căderi de grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15-25 l/mp, iar pe arii restrânse 35-40 l/mp.

La ora 23.00 iese din vigoare prima atenționare și intră cea de-a doua. Codul galben este valabil până miercuri ora 10.00 și presupune manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată. În cea mai mare parte a Moldovei, în nordul Munteniei precum și în Oltenia, vor mai fi perioade scurte cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și posibil grindină. Cantitățile de apă vor depăși, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, 25 l/mp și izolat 50 l/mp.

Citeste si...
Cum va fi vremea în minivacanța de Sfânta Maria

Prognoza specială pentru București
Vremea se menține călduroasă în București până joi, iar gradul de instabilitate atmosferică se va menține ridicat, cu temperaturi de 30 – 33 de grade. Pot să apară ploi, descărcări electrice, vânt și căderi de grindină.

Cod Galben. România, sub ameninţarea furtunii

Potrivit prognozei speciale pentru Capitală, emisă marți de ANM, vremea se va menține călduroasă marți, iar disconfortul termic ridicat.

Temperatura maximă va fi în jur de 30 de grade, iar cea minimă de 18…19 grade.

Începând cu orele amiezii, va crește probabilitatea pentru manifestări specifice instabilității atmosferice, respectiv înnorări temporar accentuate, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie și posibile căderi de grindină.

Miercuri și joi, vremea călduroasă va persista, iar gradul de instabilitate atmosferică se va menține ridicat.

Cu o probabilitate mai mare după-amiaza și seara vor fi perioade în care temporar înnorările vor fi accentuate și se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului ce vor putea lua aspect de vijelie și posibil căderi de grindină. Maximele termice vor fi de 30…32 de grade, iar minima de 18…19 grade, informează ANM.