Cocorii uriașii care face parte din folclorul irlandez și care era adesea ținută ca animal de companie în epoca medievală a revenit pe insulă după o absență de peste 300 de ani, relatează BBC.

O pereche de cocori uriași și-a făcut cuib într-o fostă o turbărie din Irlanda. Oamenii de știință speră că păsările vor face și pui aici. Ar fi prima pereche de cocori se reproduc în Irlanda de sute de ani.

Cocorii uriașii zburători, se află pe un teren deținut de fostul producător de turbă Bord na Mona. Locul a fost însă păstrat secret pentru a proteja păsările.

În ianuarie, Bord na Mona a încetat definitiv exploatarea turbei și a reabilitat mii de hectare de mlaștini, irigând câmpurile drenate.

Ecologul șef al companiei, Mark McCorry, spune că revenirea perechii de cocori este un eveniment foarte important.

„Anul trecut, când au fost descoperiți, erau prima pereche care se afla în cuib în timpul sezonului de reproducere. Este un indiciu extraordinar că sunt gata să recolonizeze Irlanda din nou. Este o specie simbolică în Irlanda, este asociată și cu folclorul. Există o mulțime de povești în jurul ei”, a spus McCorry.

El se declară „optimist” că păsările se vor reproduce cu succes anul acesta.

„Anul trecut nu au reușit, dar au făcut ouă. Evident, nu am văzut niciun pui, dar acest lucru nu este neobișnuit pentru cocori. În general, aceste păsări, dacă se împerechează când sunt tinere, au nevoie de câțiva ani pentru a face pui”, a spus el.

McCorry a spus că există și posibilitatea ca specia să fi început deja să se restabilească în Irlanda, deoarece toamna trecută a fost văzut un cocor tânăr într-un un estuar din apropiere de Dublin.

„Este posibil ca acest exemplar să fi crescut undeva în Irlanda. Deci este posibil ca această pereche de cocori să nu fie singura din Irlanda”, adaugă el.

Cocorii adulți ajung la aproximativ 1,2 metri înălțime și pot avea o anvergură a aripilor mai mare de 2 metri. Sunt cunoscuți pentru comportamentul lor complex, cu arcuri și piruete.

Deși era o specie obișnuită în Irlanda, cocorii au dispărut de aici între 1600 și 1700 din cauza distrugerii habitatului lor și a vânătorii.