Coaliția
Economic

Coaliția trebuie să decidă ce face cu Codul Fiscal. FMI a cerut modificări

Coaliția de Guvernare trebuie să decide în privința modificărilor fiscale. PSD vrea să propună un pachet de măsuri prin care să ia mai mulți bani de la marile companii asta chiar daca liberalii s-au opus până acum supraimpozitării. Liderii partidelor de guvernamant vor discuta și despre explozia prețurilor la carburanți.

Liderii din coaliția de guvernare au avut până acum mai multe ședințe pe tema modificării codului fiscal, dar nu au reușit să agreeze o poziție comună. Printre măsurile care se conturează a fi luate se numără scăderea plafonului pentru IMM-uri, de la un milion de euro în prezent, la 500.000 de euro.

De asemenea, se are în vedere majorarea de la 9 la 19% a TVA pentru băuturile cu zahăr.

O altă modificare cu impact major va fi schimbarea filosofiei de impozitare a proprietăților. Acestea ar urma să fie taxate în funcție de valoarea de piață, ceea ce ar însemna majorări semnificative a sumelor plătite pentru case și terenuri.

O altă modificare a Codului fiscal ar putea viza supraimpozitarea veniturilor bugetarilor care câștigă mai mult de 24.960 de lei pe lună, adică mai mult decât salariul președintelui României.

Un punct aflat încă în dispută este impunerea unei taxe de solidaritate companiilor care au o cifră de afaceri de peste o sută de milioane de euro. Social-democrații fac presiuni pentru introducerea acestei taxe, al cărei cuantum să fie cuprins între 0,5 și 1%, însă liberalii se opun.

Pentru a se aplica de la 1 ianuarie 2023, eventualele modificări aduse Codului fiscal Coaliția trebuie adoptate până la finalul acestei luni.

”Suntem la nivelul de discuţii. Am agreat de la începutul acestor discuţii, unu, nicio taxă nouă în 2022, doi, venim cu un set de măsuri prin care luîm anumite decizii pe ajutor, stimulare, anumite deduceri pentru cetăţeni şi pentru agenţii economici. Şi tot ceea ce vrem să aplicăm de la 1 ianuarie 2023 va fi prezentat public până cel târziu la 1 iulie 2022. Aşadar, discuţiile continuă, orice chestiune de genul taxă de solidaritate, modificare cotă unică, sunt doar discuţii, concluziile le veţi vedea, că vor fi prezentate public de către premier, preşedintele PSD şi preşedintele UDMR”, a spus Lucian Bode, secretar general al PNL.

FMI susține impozitarea progresivă
Experţii Fondului recomandă Guvernului ca întâi să înlăture din numeroasele scutiri de taxe și facilități de care beneficiază sectoare întregi ale economiei. Lărgirea bazei de impozitare ar putea aduce în plus la buget venituri echivalente cu 1,25% din Produsul Intern Brut. Bani în plus ar putea veni și dintr-o mai bună colectare a Taxei pe Valoare Adăugată și prin schimbarea sistemului de taxare a proprietății, astfel încât impozitul să fie mai legat de valoarea de piață a unei case sau a unui teren.

Implemetarea impozitării progresive aduce provocări în ceea ce privește colectarea.

,,Nu este ușor ca acest lucru să se facă imediat. Este nevoie ca Administrația Fiscală să cunoască toate sursele de venit pe care o persoană le are. În acest moment, informațiile sunt sursă cu sursă. Asta ar face dificilă introducerea taxării progresive cu succes în 2023 și ar putea fi mai realist, ca în condițiile în care se ia decizia de a fi introdusă, să intre în vigoare după această dată. Dar este important să nu fie întârziată nicio decizie în acest sens”, a subliniat Jan Kees Martijn, șeful delegației FMI în România.

blank