Coaliţia
Actualitate

Coaliţia PSD-PNL pregăteşte impozitarea pensiilor speciale. Politicienii vor să impoziteze inclusiv sumele aflate în plată

Coaliţia de guvernare pregăteşte impozitarea pensiilor speciale. Liderii PNL și PSD se gândesc să reţină la bugetul statului o parte din veniturile magistraţilor, aviatorilor, diplomaţilor şi altor categorii cu pensii care nu provin din contribuţii.

Politicienii din Coaliţia de guvernare vor să impoziteze inclusiv sumele aflate în plată, dar nu au stabilit încă pragul de la care vor aplica noile taxe.

Cele aproximativ 10.000 de pensii speciale aflate în plată la această oră au două componente: una bazată pe contribuţiile beneficiarilor cât timp au muncit şi o parte pe care o primesc de la bugetul de stat, în baza beneficiilor prevăzute de legi speciale.

Această a doua componentă ar urma să fie impozitată.

Cât este pensia specială medie în 2023

– magistrați – 4.988 de beneficiari – 21.404 lei pensia medie

– grefieri – 1.658 de beneficiari – 5.096 lei pensia medie

– aviatori – 1.381 de beneficiari – 11.484 lei pensia medie

– diplomați – 747 de beneficiari – 5.799 lei pensia medie

– funcționari parlamentari – 718 de beneficiari – 5.050 lei pensia medie

– Curtea de Conturi – 560 de beneficiari – 5.777 lei pensia medie

Coaliţia
02

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene: ”Ce spun experţii Băncii Mondiale? Ca această contribuţie de la stat să fie impozitată progresiv, ca să ajungem la ceea ce ajungem de multe ori în spaţiul public la o normalitate. Ar fi o chestiune de moralitate faţă de cei care o viaţă întreagă au plătit şi încasează pensia din contributivitate.”

Ideea este agreată de liderii coaliţiei şi ar însemna o reducere treptată a pensiilor speciale aflate deja în plată.

Judecătorii şi aviatorii au cea mai mare parte a veniturilor de la bugetul de stat. În cazul celorlalţi, pensia este preponderent bazată pe contribuţii.

Pensii speciale în 2023, în România

– judecători: 4.758 de lei din contribuții și 19.945 de lei de la bugetul statului

– aviatori: 5.495 de lei din contribuții și 7.539 de lei de la bugetul statului

– funcționarii parlamentari: 3.977de lei din contribuții – 2.520 de lei de la bugetul statului

– diplomații: 3.883 de lei din contribuții și 2.552 de lei de la bugetul statului

– grefierii: 3.106 de lei din contribuții și 2.441 de lei de la bugetul statului

– Curtea de Conturi: 5.777 de lei din contribuții și 2.824 de lei de la bugetul statului

Coaliţia
04

Citește și  Călin Popescu Tăriceanu: Când mi-am dat demisia din PNL, am spus că mă disociez clar de modul în care s-a produs ruperea USL

Politicienii din Coaliţia de guvernare nu au stabilit încă nici cât va fi impozitul şi nici pragurile de la care se va aplica. Un acord ar trebui negociat în următoarele două săptămâni, iar ulterior modificările să se regăsească în legea blocată acum în parlament.

Acest document prevede că pensiile speciale trebuie să fie recalculate în următoarele şase luni, astfel încât acestea să nu mai depăşească salariile. În acest moment, un judecător cu o vechime de 15-20 de ani, are un salariul net de 14.000 de lei, iar pensia cuvenită ar fi de 19.200 de lei lunar.

Dacă autoritățile ar schimba legea și ar respecta recomandările experților, pensia de serviciu nu ar trebui să fie mai mare de 14.000 de lei.

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene: ”Pensiile speciale s-au bazat de multe ori pe acele inginerii făcute în perioadele de timp pe care le-au avut de ales, ca să beneficieze de un cuantum cât mai mare”.

Reforma pensiilor speciale este angajamentul asumat de politicieni în faţa Comisiei Europene şi o condiţie pentru a primi a treia tranşă de bani din Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR).

blank