Un parlamentar german din blocul conservator al cancelarului Angela Merkel a demisionat joi seară, după dezvăluiri în presă, potrivit cărora politicianul ar fi primit bani pentru a face lobby pentru un partid politic din Macedonia de Nord, scrie Agerpres, preluând dpa, care citează mai multe media germane. Scandalul zgâlțâie și mai tare coaliția Angelei Merkel, după ce mai mulți parlamentari din partidul ei și-au dat demisia pentru că au intermediat contracte pentru măști sanitare.

Tobias Zech, parlamentar reprezentând Uniunea Creştin-Socială (CSU) în Bundestag, a primit în 2016 o „sumă din cinci cifre” pentru a consilia partidul fostului premier nord-macedonean Nikola Gruevski. El a făcut personal campanie pentru Gruevski, potrivit Der Spiegel.

Nu există nimic care să sugereze că vreo legătură de afaceri cu partidul lui Gruevski, avută în perioada în care Zech era parlamentar cu normă întreagă, ar fi fost ilegală. Ulterior, Nikola Gruevski a fost condamnat pentru corupţie de un tribunal din Macedonia de Nord şi a fugit în Ungaria, unde a primit azil politic şi trăieşte în exil.

Acest caz intervine în cel mai prost moment posibil pentru blocul conservator al Angelei Merkel, care a pierdut deja trei parlamentari din cauza acuzaţiilor că aceştia au primit bani pentru intermedierea unor contracte privind achiziţionarea de măşti sanitare.

Conservatorii germani au înregistrat înfrângeri istorice în alegerile regionale desfăşurate duminică în mai multe landuri, una dintre nemulţumirile electoratului fiind legată de modul de desfăşurare a campaniei de vaccinare anti-COVID-19.

Un sondaj realizat de agenţia Forsa şi publicat pe 17 martie indică faptul că blocul CDU-CSU este susţinut de 29% dintre alegătorii germani, faţă de 40% în iunie anul trecut, când cancelarul Angela Merkel a fost lăudat pentru modul de gestionare a primului val al pandemiei de COVID-19.