Patriot
International

CNN, veste majoră: Administrația Biden finalizează planul de a trimite rachete Patriot în Ucraina. Sunt citate trei surse de la Washington

Administratia Biden finalizeaza planurile de trimitere a sistemului de aparare antiracheta Patriot in Ucraina, care ar putea fi anuntate chiar in aceasta saptamana, potrivit a doi oficiali americani si unui inalt oficial al administratiei, anunta CNN.

Planul Pentagonului mai trebuie sa fie aprobat de secretarul Apararii, Lloyd Austin, inainte de a fi trimis presedintelui Joe Biden pentru a fi semnat. Cei trei oficiali au declarat pentru CNN ca se asteapta aprobarea.

Ucraina a cerut SUA sa-i trimita sistemul avansat de aparare aeriana cu raza lunga de actiune, care este foarte eficient in interceptarea rachetelor balistice si de croaziera, in conditiile in care se afla sub atacuri rusesti cu rachete si drone care au distrus infrastructura cheie din intreaga tara. Acesta ar fi cel mai eficient sistem de arme defensive cu raza lunga de actiune trimis in tara si oficialii spun ca va contribui la securizarea spatiului aerian pentru natiunile NATO din Europa de Est.

Nu este clar cate lansatoare de rachete vor fi trimise, dar o baterie Patriot tipica include un set de radare care detecteaza si urmareste tintele, computere, echipamente de generare a energiei, o statie de control al angajamentului si pana la opt lansatoare, fiecare continand patru rachete gata de tragere.

Odata ce planurile vor fi finalizate, se asteapta ca Patriot-urile sa fie livrate rapid in zilele urmatoare, iar ucrainenii vor fi instruiti sa le foloseasca la o baza a armatei americane din Grafenwoehr, Germania, au declarat oficialii.

Ucraina a cerut sistemul de luni de zile, dar provocarile logistice legate de livrarea si operarea acestuia sunt imense. In ciuda acestor obstacole, „realitatea a ceea ce se intampla pe teren” a determinat administratia sa ia aceasta decizie, a declarat pentru CNN oficialul de rang inalt al administratiei, mentionand ca barajele intense de rachete rusesti continua.

Spre deosebire de sistemele de aparare antiaeriana mai mici, bateriile de rachete Patriot au nevoie de echipaje mult mai mari, fiind nevoie de zeci de persoane pentru a le opera in mod corespunzator. Antrenamentul pentru bateriile de rachete Patriot dureaza in mod normal mai multe luni, proces pe care Statele Unite il vor efectua acum sub presiunea atacurilor aeriene aproape zilnice din partea Rusiei.

Sistemul este considerat pe scara larga drept una dintre cele mai capabile arme cu raza lunga de actiune pentru apararea spatiului aerian impotriva rachetelor balistice si de croaziera care se apropie, precum si a unor aeronave. Datorita capacitatii sale cu raza lunga de actiune si de mare altitudine, poate dobori potential rachete si aeronave rusesti la mare distanta de tintele lor prevazute in interiorul Ucrainei.

Anterior, SUA au trimis baterii Patriot aliatilor din NATO, precum Polonia, ca o modalitate de a-si consolida apararea, si au trimis alte sisteme de armament in Ucraina pentru a ajuta impotriva invaziei rusesti.

In ultimii ani, SUA au trimis rachete Patriot in Arabia Saudita si Irak pentru a contracara amenintarile reprezentate de Iran si de proxenetii sai si in regiunea Pacificului pentru a descuraja Coreea de Nord.

In total, mai mult de o duzina de aliati ai SUA, inclusiv Germania, Japonia si Israel, au achizitionat, de asemenea, acest sistem.

In ultimele luni, SUA au trimis Ucrainei sisteme nationale avansate de rachete sol-aer defensive cu raza medie de actiune, cu rol defensiv.

Luna trecuta, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat pentru CNN ca SUA este „foarte concentrata” pe furnizarea de sisteme de aparare aeriana Ucrainei.

„Suntem acum foarte concentrati pe sistemele de aparare aeriana si nu doar noi, ci multe alte tari”, a declarat Blinken pentru CNN.

„Si lucram pentru a ne asigura ca ucrainenii primesc aceste sisteme cat mai repede posibil, dar si cat mai eficient posibil, asigurandu-ne ca sunt instruiti cu privire la ele, asigurandu-ne ca au capacitatea de a le intretine si toate acestea trebuie sa vina impreuna si asa este. Avem un proces foarte deliberat stabilit de secretarul apararii, Lloyd Austin, la Ramstein, in Germania, care se intalneste in mod regulat pentru a se asigura ca ucrainenii primesc ceea ce au nevoie, cand au nevoie”, a precizat Blinken.

blank