Featured, tech zone

Citirea gândurilor devine realitate. Dispozitivul inventat de cercetătorii americani care ştie la ce te gândeşti şi îţi şi răspunde la comenzi

Oamenii de ştiinţă dezvoltă un dispozitiv care poate, practic, să-ţi citească gândurile. Concret, acesta înregistrează mişcarea internă a corzilor vocale şi poate comunica cu cel care îl poartă, răspunzând activ la întrebări şi comenzi, dar fără ca cei din jur să îşi dea seama.

Dispozitivul este unul portabil şi poate înregistra ceea ce oamenii gândesc atunci când îşi folosesc vocea internă, permiţându-le să controleze diverse lucruri din jurul lor fără să vorbească. AlterEgo poate transcrie cuvinte pe care cei care îl poartă le verbalizează intern, dar nu le rostesc cu voce tare, folosind electrozi ataşaţi pe piele. 

„Ideea noastră se rezumă la o întrebare: putem avea o platformă computerizată care să fie internă, care îmbină elementul uman cu cel tehnic şi care să fie ca o extensie internă a conştiinţei noastre?”, a declarat Arnav Kapur pentru The Guardian, şefa departamentului de la MIT Media Lab care a condus dezvoltarea sistemului. 

 

Kapur descrie dispozitivul ca pe o „augmentare a inteligenţei” sau un dispozitiv de inteligenţă artificială, acesta fiind prezentat şi la o importantă conferinţă de profil din Tokyo. Acesta este fixat de bărbie şi de obraz şi patru electrozi din plastic sunt fixaţi pe piele pentru a recepta semnalele neuromusculare emise de o persoană atunci când gândeşte. Atunci când cineva spune cuvinte în gând, dispozitivul poate să coreleze semnale particulare cu anumite cuvinte, trimiţându-le într-un computer. 

Acesta răspunde ulterior prin intermediul dispozitivului fără să mai fie nevoie să folosiţi o altă cască, lăsând astfel posibilitatea celui care îl poartă să păstreze contactul şi cu lumea exterioară. 

„Practic noi nu mai putem trăi fără telefoanele mobile, fără dispozitivele noastre digitale. Dar în acest moment utilizarea acestui tip de aparate distrage foarte mult atenţia. Dacă vreau să caut ceva care ar fi relevant pentru o conversaţie pe care o am, trebuie să iau telefonul, să scriu parola, să deschid o aplicaţie şi apoi să caut ceva după cuvinte-cheie, iar asta presupune să-mi mut total atenţia de la mediul în care se desfăşoară conversaţia şi de la oamenii cu care sunt către aparatul propriu zis”, a mai explicat cercetătoarea. 

blank