Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, nu i-a convins, luni, pe parlamentarii din comisiile juridice să majoreze bugetul instituției pe 2019, acesta plângându-se că este atacat că nu are „activitate mai intensă” în condițiile în care nu are banii necesari să facă angajări.

Potrivit propunerii de buget trimise de Guvern în Parlament, Avocatul Poporului primește cu 32% mai mulți bani decât execuția bugetară pe 2018.Șeful instituției, Victor Ciorbea, a cerut în ședința comisiilor parlamentare să se majoreze bugetul la capitolul cheltuieli de personal.

Avocatul Poporului a spus că nu se vor putea completa posturile pentru secția de contencios constituțional.

„Pe legea actuală, nu pe cea care va intra in vigoare cu 15 posturi in plus, avem 19 posturi vacante care necesita o finantare de 1.700.000 de lei. In legea de modificare mai sunt alte 15 posturi intre care 5 pentru contencios constitutional”, a spus Ciorbea în Parlament.

„Spuneti ca de ce nu avem o activitate mai intensă”, s-a mai plâns Ciorbea.

Avocatul Poporului a fost criticat, în repetate rânduri, în ultimii doi ani de zile, că nu a atacat la CCR o serie de ordonanțe de urgență ale Guvernului.

Analiza unui asemenea demers se face prin secția de contencios constituțional, unde Ciorbea a spus că nu va avea bani de salarii.

Secția pentru contencios constituțional a Avocatului Poporului este cea care poate sesiza direct Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a legilor şi ordonanţelor.