Featured, International

Cipru își ofera teritoriul pentru ca americanii din Orientul Mijlociu să poată fi evacuați

Cipru a anunţat miercuri că şi-a dat acordul pentru a găzdui o unitate de reacţie rapidă americană “exclusiv pentru activităţi umanitare”, în cazul evacuării de diplomaţi şi de civili americani din Orientul Mijlociu, în contextul tensiunilor puternice dintre Washington şi Teheran, relatează AFP.

Nicosia “şi-a dat acordul pentru staţionarea temporară în Cipru a unei unităţi de reacţie rapidă a cărei sarcină va fi să evacueze misiuni diplomatice americane desfăşurate în regiune, precum şi cetăţeni americani, dacă va fi necesar”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Kyriacos Koushos.

“Republica Cipru are o lungă tradiţie de a furniza echipamente pentru operaţiuni umanitare pe bază de cereri de la ţări terţe”, a adăugat el, precizând că solicitarea americană a fost transmisă prin Ambasada SUA la Nicosia.

Solicitarea americană vine după tiruri cu rachetă iraniene în noapte de marţi spre miercuri asupra a două baze militare care găzduiesc americani în Irak, ca ripostă la asasinarea de către Washington a generalului iranian Qassem Soleimani, vineri, la Bagdad.

Legăturile dintre Cipru şi SUA s-au întărit recent, în special de la ridicarea luna trecută de către Washington a unui embargou asupra vânzării de armament american către Cipru, impus în 1987.

Statele Unite au impus acest embargou întregii insule în speranţa de a încuraja reunificarea sa.

În 1974, după o lovitură de stat care a vizat ataşarea insulei la Grecia, Turcia a luat o treime din Cipru, care de atunci este divizat de o linie de demarcaţie. Apoi a fost instaurată Republica Turcă a Ciprului de Nord (recunoscută doar de către Ankara), care administrează de atunci de facto nordul insulei.

Însă embargoul a fost considerat contraproductiv, deoarece a încurajat guvernul cipriot să se alieze altor parteneri, în timp ce Turcia a continuat să ocupe partea de nord a Ciprului, unde sunt staţionaţi peste 30.000 de soldaţi turci.

În timpul conflictului dintre Israel şi Hezbollah în 2006, Cipru a servit ca bază de retragere pentru evacuarea a aproape 60.000 de civili din Liban, în cea mai mare operaţiune de evacuare pe mare de după Al Doilea Război Mondial.