Featured, Politic

Cioloș, scos din fire de declaratiile lui Basescu. Vezi ce a spus

Dacian Cioloș îi dă replica lui Traian Băsescu, în scandalul promisiunilor pe care i le-ar fi făcut lui Jean – Claude Juncker. Dacian Cioloș a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că nu i-a spus niciodată lui Jean-Claude Juncker că ar fi dispus să treacă la socialiști pentru a obține un nou mandat de comisar european, discuție despre care a relatat Traian Băsescu, luni la un post TV.

„Nu e adevărat. Nu am spus asta niciodată domnului Juncker și i-am menționat asta și domnului Băsescu la acea vreme. De altfel eu nu eram membru de partid atunci și nu se punea problema să mă mut undeva, politic. Aș categorisi PLUS ca un partid de centru dreapta, dacă ne uitam la programul politic din moțiunea programatică cu care am candidat la Convenția PLUS”, a afirmat Dacian Cioloș, pentru MEDIAFAX.

Reacția fostului premier tehnocrat vine în contextul în care Traian Băsescu a declarat, luni seară la TVR 1, că nu i-ar acorda votul lui Cioloș și a relatat o discuție pe care a avut-o cu Jean-Claude Juncker, care face parte din Partidul Popularilor Europeni (PPE).

Băsescu a spus că Juncker i-a povestit că Cioloș a discutat cu președintele Comisiei Europene și i-a transmis că dacă portofoliul de comisar european este deținut de socialiști, este dispus să treacă la socialiști pentru a obține mandatul.

„Inima nu mă lasă să îl votez pe Cioloș. Vă pot spune o discuție cu Jean-Claude Juncker. Când eu l-am susținut pe Cioloș să rămână comisar european. Venise Ponta, dar se forma noua Comisie, Comisia Juncker. Și i-am spus «aș vrea să rămână Cioloș încă un mandat în Comisie». În Comisiei poți prin excepție să mai rămâi un mandat, dar nu pe același portofoliu. M-a lăsat Juncker. S-a uitat la mine. Zice, Juncker fiind PPE, zice «știi ce mi-a spus? Că dacă portofoliul e la socialiști, el trece la socialiști». Asta este discuția mea cu Juncker și nu are cum să nu o recunoască Juncker oricine ar da din coadă. Lucru pe care i l-am spus la un moment dat lui Cioloș. Și a zis «niciodată nu îl iau. Unul care trece dela noi la socialiști numai va să rămână în funcție nu va fi comisar în Comisia mea». Aflu de la mine care sunt unul dintre cei doi care a dus discuția. Era dispus să treacă la socialiști ca să rămână comisar european. El i-a spus asta lui Juncker. Dacă portofoliul meu e cumva la socialiști, eu trec la socialiști”, a declarat Traian Băsescu, luni seară la TVR 1.

Întrebat dacă a discutat cu Dacian Cioloș despre acest episod și dacă i-a recunoscut vreodată că a purtat acea discuție cu Juncker, fostul președinte al României a răspuns: „I-am și spus. Nimic (nu mi-a spus – n.r.). Eu mi-am făcut datoria să îi spun că nu îl mai pot susține. Nici lui nu i-aș mai putea da vreodată un vot, deși l-am susținut când a primit primul mandat”.

Dacian Cioloș deschide lista comună a Alianței 2020 USR-PLUS la alegerile europarlamentare. Cele două partide formalizat alianța în ședința Comitetului politic al USR care a avut loc sâmbăta trecută la Parlament.

Referitor la o candidatură la prezidențiale din partea alianței nou formate, Dacian Ciolos a spus că „orice e posibil”, precizând însă că este un subiect pe care deocamdată nu l-a discutat cu membrii partidului condus de Dan Barna.