Actualitate, Featured

Cioloş explică de ce străduintele pentru Cumintenia pămantului au fost un esec

Liderul PLUS, Dacian Cioloş, se consolează după eșecul privind ”Cumințenia Pământului”, spunând, la Târgu-Jiu, că deși proiectul nu s-a finalizat cu succes, se consolează că, în urma campaniei de susţinere a subscripţiei naţionale, s-a vorbit despre Constantin Brâncuși.

Întrebat, la Târgu-Jiu, despre eșecul privind achiziția operei lui Constantin Brâncuşi, “Cuminţenia pământului”, lansată de Guvernul României în 2016, preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, a răspuns că demersul nu a avut succesul pe care și l-ar fi dorit.

”Nu s-a terminat cu succesul pe care l-aș fi dorit eu, și anume să putem achiziționa ”Cumințenia”, dar a fost un demers care cel puțin a suscitat o dezbatere, s-a vorbit despre Brâncuși atunci și eu sper să ajungem cât mai repede ca societate, în situația în care să știm să apreciem operele acestea și să înțelegem că protecția lor, apartenența lor pentru comunitate, pentru stat, nu e doar responsabilitatea statului. (…) Nu am strâns suma necesară, dar faptul că au fost destul de mulți oameni care au contribuit atunci arată că există în societate un început consistent de înțelegere a importanței patrimoniului”, a declarat Dacian Cioloș, în timpul vizitei la Poarta Sărutului, în parcul central din Târgu-Jiu.

În 2016, s-au strâns peste un milion de euro de la peste 100.000 de donatori pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi. În cadrul campaniei de susţinere a subscripţiei naţionale, lansată oficial în luna mai 2016 de Guvernul Cioloş şi Ministerul Culturii, ar fi urmat să fie strânsă suma de şase milioane de euro.

Preţul pentru achiziţia operei “Cuminţenia Pământului”, negociat de Ministerul Culturii din vremea Guvernului Cioloş şi actualii proprietari ai sculpturii, moştenitorii inginerului Gheorghe Romaşcu, era de 11 milioane de euro. Suma de cinci milioane de euro ar fi trebuit să fie alocată de Guvern, iar restul de şase milioane de euro, din colectă publică. În cele din urmă, tranzacţia nu a mai avut loc, iar banii urmau să fie returnaţi celor care au făcut donaţii pentru opera de artă, până la sfârşitul anului 2018, potrivit unei hotărâri de Guvern aprobate pe 23 mai.

Termenele pentru restituirea donaţiilor pentru sculptura “Cuminţenia Pământului”, de Constantin Brâncuşi, au fost prelungite cu un an, până pe 31 decembrie 2019.

Realizată în 1907, “Cuminţenia Pământului”, alături de opere precum “Sărutul” şi “Rugăciunea”, marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a artistului, în care acesta formula noi sensuri filosofice cu valoare universală, turnate în expresii formale de noutate absolută.