Ciolacu
Actualitate

Ciolacu vine cu precizări despre tăierea salariilor. Angajații vizați

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat când vor fi publicate ordonanţele de urgenţă privind reducerea cheltuielilor bugetare. El a mai spus că unele măsuri nu vor afecta taxele sau salariile.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că săptămâna viitoare vor fi publicate ordonanţele de urgenţă privind reducerea cheltuielilor bugetare. Acesta a mai spus că primul proiect de OUG are în vedere oprirea „risipei banilor şi cea de-a doua ordonanţă este cea cu venituri mai mari din PIB din colectare”.

„Luni o să mai fie o întâlnire cu ministrul Finanţelor (Marcel Boloş – n.r.) şi mai mult ca sigur că săptămâna viitoare, până joi, o să venim cu el în transparenţă şi dacă putem chiar în şedinţa de Guvern. Vedeţi lucrurile în două componente. Vom veni în primul rând cu ordonanţa de urgenţă în ceea ce priveşte sistemul bugetar şi economiile din sistemul bugetarsalar şi unde să punem stop risipei banilor şi cea de-a doua ordonanţă este cea cu venituri mai mari din PIB din colectare.

Aşteptăm şi de la ANAF o prezentare cu ce s-a întâmplat în această perioadă. Este evident că este o scădere a veniturilor şi din cauza scăderii consumului şi a producţiei industriale. Nu vom intra nici în criză economică, nu vom intra nici în recesiune. România va avea, până la sfârşitul anului, o creştere economică. Marea provocare este continuarea dialogului cu Comisia Europeană pentru că avem un lucru asumat în PNRR în ceea ce priveşte deficitul bugetar”, a declarat Marcel Ciolacu, întrebat vineri la Tulcea cum arată planul de reducere a cheltuielilor şi ce vizează acesta.

Salariile nu vor fi afectate

Marcel Ciolacu a mai spus că nu au fost luate măsuri care vizează reducerea salariilor angajaţilor din IT. „Nu există nicio măsură care vizează reduceri de salarii”. „Există măsuri şi perioade în care statul îşi permite să vină cu anumite facilităţi, dar nu vor fi tăieri de facilităţi care vor duce la micşorări de salariu. În acele cazuri se măreşte salariul minim, astfel încât să nu fie acele pierderi. Înţeleg reacţia celor care au avut anumite facilităţi. Înţeleg că se vorbeşte de aşa-zisele noi taxe. Vă spun că nu sunt noi taxe. Este de fapt o reaşezare a climatului concurenţial corect într-un stat”, a mai precizat liderul PSD. „Cert este că nu vor aduce dezechilibre macroeconomice sau crize sociale. Vor fi nişte măsuri care vor aduce un climat concurenţial corect”, a mai punctat prim-ministrul.

blank