Kosovo
Featured, International

Ciocniri între sârbi și polițiști în Kosovo. Care este cauza tensiunilor

Zeci de persoane au fost rănite, miercuri după-amiază, în urma confruntărilor între etnici sârbi şi serviciile de securitate produse în nordul Kosovo, afirmă surse citate de agenţia Reuters.

Confruntările au avut loc miercuri între poliţiştii din kosovo şi civilii sârbi în nordul Kosovo, soldate cu răniți de ambele părți, ca urmare a unor operaţiuni de combatere a activităţii de contrabandă efectuate de poliţia kosovară.

În ciuda acordului încheiat între Serbia şi Kosovo pentru a pune capăt tensiunilor la frontieră, situația este în continuare tensionată.

Agenţii de poliţie au fost atacaţi cu arme de foc şi grenade, într-o zonă cu populaţie majoritar de etnie sârbă.

Această operaţiune a provocat mânia a sute de sârbi, care au blocat drumurile la Mitrovica şi Zvecan, o localitate vecină.

Poliţia kosovară a replicat prin tiruri cu gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare pentru a dispersa mulţimea, potrivit AFP.

La Mitrovica-Nord, protestatari sârbi au aruncat cu pietre împotriva poliţiei şi au incendiat două vehicule, a constatat o corespondentă AFP, conform Digi 24.

În imaginile televiziunilor locale pot fi văzuţi tineri mânioşi cu cagule, lovind poliţişti kosovari desfăşuraţi în faţa unei farmacii.

Poliţia kosovară a acuzat protestatarii că ar fi utilizat „arme de foc şi grenade pentru a ataca şi împiedica vameşii şi ofiţerii să-şi îndeplinească atribuţiile”.

Situaţia a revenit la calm după retragerea forţelor kosovare, care au anunţat arestarea a opt persoane şi confiscarea unor „bunuri în valoare de sute de mii de euro” intrate ilegal, fără achitarea taxelor în cele patru regiuni vizate de operaţiuni.

Preşedintele Serbiei, Aleksandr Vucici, a organizat o reuniune de securitate în orăşelul sârb Raska, situat în apropierea frontierei kosovare. Liderul de la Belgrad le-a oferit asigurări etnicilor sârbi din Kosovo. „În lupta în care trebuie să protejăm vieţile copiilor noştri, nu doar că îi vom proteja, ci şi vom câştiga”, a afirmat Aleksandr Vucici. Premierul Serbiei, Ana Brnabici, a îndemnat Misiunea NATO din Kosovo (KFOR) să intervină urgent pentru oprirea violenţelor.

Uniunea Europeană a reacţionat imediat şi a cerut oprirea violenţelor. „Sunt inacceptabile acţiunile unilaterale care periclitează stabilitatea”, a declarat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Premierul kosovar, Albin Kurti, a avertizat că „infracţionalitatea şi grupurile infracţionale nu vor fi tolerate”.

blank