Actualitate, Featured

Cine va plăti pentru moartea românului plecat, la cules de sparanghel în Germania?

O stire din presa germana, preluata de presa de la noi, spune ca unul dintre cetatenii romanii trimisi la cules de sparanghel a decedat la 2 zile de la sosirea in Germania, cauza fiind infectarea cu covid-19.
Unu, fie sistemul de scanare din aeroporturile germane, fie sistemul german de testare ref covid-19, atat de laudat si invidiat, nu sunt chiar atat de performante.
Doi, nemtii ii vor testa acum pe toti cei adusi din Romania la munci agricole. Toti cei depistati pozitiv vor fi returnati, frumusel, in Romania. Intrucat cei in cauza nu numai ca s-au imbulzit in aeroport ca in vremurile bune, ci au si impartit aceleasi avioane, rata de infectare ar trebui sa fie mare. Daca la teste va iesi o rata mica de infectare, inseamna ca microbul covid-19 nu este atat de virulent pe cat este pictat in mass-media si in avertismentele apocaliptice ale birocratiei medicale.

Trei, culegatorii de sparanghel intorsi din Germania pe motiv de covid-19 vor fi bagati in carantina sau direct in spital. In carantina vor sta 14 zile, statul roman, adica noi, urmand sa suporte 300 de lei pe zi de cazare pe cap de carantinat. In spital, bolnavii cauzati de aceasta mareata fapt de vasalitate vor imparti cu cei deja internati si paturi, si ventilatoare, si medicatie, si personal medical, toate insuficiente deja inainte de isprava trimiterii de culegatori de sparanghel in Nemtia, la ordinul lui frau M.
Patru, multi dintre cei implicati si cei vor intra in contact cu ei ulterior revenirii in tara se vor imbolnavi, iar unii vor disparea. Daca infectarile nu vor fi multe, inseamna ca suntem in situatia doi.

Cine va plati, totusi, cu libertatea si cu averea pentru aceasta crima? Firmele de recrutare? Autoritatile, care pe noi ne tin in casa si la distanta sociala, dar celor 90 de mii de culegatori le permite sa plece la iobagie in strainatate, fara un minim de protectie si distantare sociala? Sefii de guvern (presedinte, premier), ministri de resort?
Nici vorba.
Nu-i asa ca v-ati prins ca procese penale vor avea doar tapii ispasitori din conducerea aeroporturilor, iar pagubele vor fi suportate tot de noi?

 

blank