piața liberă a avut surpriză la factura de electricitate din iunie
Featured, Social

Cine nu a ales piața liberă a avut surpriză la factura de electricitate din iunie

Diferențe uriașe între prețurile pe care Furnizorii de Ultimă Instanță le percep clienților care , din diverse motive, au decis să nu intre în piața liberă a consumurilor casnice de electricitate și au rămas la furnizorul lor istoric. Potrivit unui document publicat de ANRE, între cel mai ieftin FUI și cel mai scump este o diferență de peste 80%. Astfel, dacă Tinmar Ind, compania omului de afaceri Augustin Oancea merge cu 409 lei/MWh, adică 0,41 lei/kWh, Enel are 759 lei/MWh. CEZ are 525 lei/MWh, E.ON 512 lei și Electrica 445 lei. Cu alte cuvinte, dacă sunteți în arealul Enel(Muntenia de Sud, Banal, Dobrogea) , veți plăti un preț uriaș al electricității.

Atât de mare este diferența de preț între furnizori pentru că firmele vizate au componenta de furnizare pe paliere total diferite. Și prețul de achiziție al energiei diferă, dar nu atât de mult precum această componentă de furnizare, care include costul activității de furnizare, costul participării în piețele centralizate și profitul. Atașăm documentul ANRE, pentru a fi mai clar ce și cum.

Prețul de ultimă instanță nu include: tarifele reglementate de distribuție, tariful de transport – componenta de extracție din rețea – TL, tarif serviciu sistem, contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență, valoarea certificatelor verzi, acciza, tariful pentru energia reactivă și taxa pe valoarea adaugată
Lista furnizorilor de ultimă instanță, în ordinea descrescătoare a prețurilor de ultimă instanță. În mod normal, prețul FUI este cam 40% față de prețul final din factură, deci, spre exemplu în cazl Tinmar, ceea ce plătește o gospodărie se apropie de 1 leu/kWh.

„Conform prevederilor art. 4 alin. (1) lit. c) din Regulamentul de preluare de către furnizorii de ultimă instanţă a locurilor de consum ale clienţilor finali care nu au asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă aprobat prin Ordinul președintelui ANRE nr. 242/2020 („Regulament”), FUI nominalizat pentru luna iunie 2021 este Tinmar Energy S.A. Conform prevederilor art. 4 alin. (3) din Regulament, Tinmar Energy S.A. va prelua toţi clienţii care, în luna iunie 2021, ajung în situația de a nu avea asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă, în condițiile Regulamentului”, precizează ANRE.

Clienții care doresc încheierea unui contract cu un furnizor de ultimă instanță și al căror contract de furnizare a energiei electrice actual încetează, se pot adresa oricărui furnizor din lista de mai sus. În cazul în care clienții sunt beneficiari de serviciu universal, iar solicitarea acestora este anterioară datei de intrare în vigoare a contractului de furnizare a energiei electrice cu furnizorul de ultimă instanţă, contractul va fi încheiat la prețul din oferta de serviciu universal. În caz contrar, clientul este preluat de către furnizorul de ultimă instanţă la preţul de ultimă instanţă, conform reglementărilor în vigoare.

Piața energiei pentru casnici este total liberalizată pe piața liberă, de la începutul acestui an. O gospodărie poate alege orice funrizor din lista celor acreditați publicată pe site-ul Autorității, unde există și un comparatlor de tarife. Cine nu face acest pas, rămâne la preț de FUI.

blank