Vladimir Putin
International

Cine l-a învățat pe Vladimir Putin „să mintă” și să gândească „ca un terorist”. Foștii spioni rup tăcerea

Președintele rus Vladimir Putin şi-a pus toată lumea în cap după ce a declanșat primul război major din Europa din 1945, care a provocat o criză energetică globală și apoi temeri cu privire la un conflict nuclear. În timp ce agențiile de informații occidentale luptă pentru a fi cu doi pași în fața liderului rus și de a intra în mintea sa, privirea în trecutul lui Putin ca ofițer KGB poate oferi indicii despre ce ar putea face în continuare.

Perioada în care președintele rus Vladimir Putin a fost ofițer KGB explică viziunea sa despre lume și concepția brutală despre război, potrivit dezvăluirilor unor foști spioni. Mai exact, timpul petrecut de Putin ca ofițer KGB l-a învățat „cum să mintă” și să gândească ca „un terorist”.

Cu mult înainte de a fi lider mondial, Putin a fost un ofițer KGB de nivel mediu, staționat la Dresda, Germania de Est, spre sfârșitul Războiului Rece. Foștii spioni și experți din Rusia au declarat că timpul petrecut de Putin în KGB – temuta agenția de securitate a Uniunii Sovietice – a jucat un rol esențial în modelarea mentalității sale.

Un fost agent KGB a explicat cum formarea lui Putin ca spion l-a învățat în principal „cum să mintă”
Un ofițer CIA de carieră crede că tacticile nemiloase la care apelează Putin în războiul din Ucraina fac parte din mentalitatea sa de ofițer KGB.

„Istoricul lui Putin în KGB ne spune multe despre cum gândește și cum vede războiul. El este o creație a KGB-ului, iar KGB-ul a fost o organizație teroristă”, a declarat pentru Insider John Sipher, un fost ofițer CIA care a activat Rusia. „Totul avea legătură cu menținerea conducerii la putere cu orice preț. A sugrumat orice opoziție internă față de Partidul Comunist și a folosit subversiunea în străinătate”.

Din Cecenia până în Siria și acum Ucraina, liderul rus și-a arătat dorința de a devasta orașe și de a ucide zeci de civili, în timp ce armata și comandanții săi au comis o gamă largă de crime de război – de la răpiri, tortură, viol și execuții sumare. Strategia de la baza lor este frângerea voinței ucrainenilor și forțarea lor să capituleze și să cedeze guvernării Rusiei.

Jhon Sipher spune că războiul împotriva Ucrainei face parte dintr-o „gândire KGB/teroristă”
Sipher, cu o experiență de 30 de ani în KGB, spune că serviciile secrete ale Moscovei s-au specializat în dezinformare, sabotaj, inducere în eroare, provocare și asasinate; și Putin a apelat în cei 20 de ani la putere la aceleași atacuri asimetrice specifice grupărilor teroriste care, neavând posibilitatea unei lupte directe, „caută să exploateze slăbiciunile și țintele ușoare”.

Jack Barsky, ex-agent KGB infiltrat în SUA în perioada Războiului Rece, a explicat ce se aștepta de la un angajat al KGB – să fie în slujba statului, să execute ordine – doar că Putin a fost capabil să se ridice deasupra acestor îndatoriri și să ajungă la conducerea Rusiei.

Cei ce aspirau să facă parte din KGB nu o făceau doar din rațiuni de carieră, ci și din patriotism, ceea ce a rămas valabil și pentru Putin, care se consideră un mare patriot, spune Barsky, un fost agent KGB expus drept spion în SUA și care ulterior a colaborat cu FBI.

Despre perioada în care Putin a fost detașat la Dresda (1985-1990) se cunosc puține detalii – de pildă, se presupune că Putin colabora cu poliția secretă Stasi, în Germania de Est, favorabilă URSS, și probabil se ocupa de recrutări.


„Când Uniunea Sovietică s-a prăbușit, Putin a avut o rețea grozavă de agenți foşti KGB”

Lucru confirmat şi de Barsky, care a fost recrutat de KGB pe când era în student. De asemenea, în cartea lor, „Mr. Putin”, Fiona Hill și Clifford Gaddy avansează ideea că probabil Putin a călătorit uneori și în Germania de Vest ca agent sub acoperire, tot în scopul de a face recrutări. Putin își formase o rețea „grozavă” de agenți KGB care ulterior l-a ajutat să ajungă la putere „pentru că ei știau cum funcționează lumea de tip capitalist”.

Sfârșitul detașării sale la Dresda a coincis cu căderea URSS și un episod din acea perioadă este revelator pentru abilitățile lui Putin: o mulțime de protestatari se adunase în fața clădirii unde se afla biroul său, pentru a-i vâna pe membri Stasi.

„Când l-au întrebat furioși cine este, Putin le-a răspuns că este traducător. A mințit să scape din necaz”, au scris Hill și Gaddy.

Născut în Germania de Est ca Albert Dittrich, Barsky a fost spion în SUA vreme de un deceniu, misiunea lui fiind să-și facă contacte la nivel înalt în societatea americană.

Barsky: A fost ales pe baza trăsăturilor sale de caracter; adaptabil, capabil să ia decizii pe cont propriu și neînfricat
De altfel, în 1988 când a fost chemat înapoi în URSS, Barsky a mințit că a contractat HIV pentru a fi lăsat să rămână în SUA. Este o abilitate specifică agenților KGB, și asta a învățat cel mai bine și Putin, și anume cum să mintă cu pricepere, spune el.

Justificarea dată de Putin războiului, alături de propagandiștii săi, a arătat cât de departe este dispus să meargă pentru a-și îndeplini obiectivele – pe un spectru larg de atitudini de la rezonabile la iraționale, Putin a fost dispus la afirmații care păreau fără sens, cum ar fi acuzația adresată președintelui ucrainean Zelenski că ar fi neonazist, deși este evreu și membrii ai familiei sale au pierit în Holocaust.

Potrivit lui Hill, expertul care a consiliat administrația Trump, experiența lui Putin la KGB este o explicație fundamentală a refuzului său de a da înapoi în Ucraina, în ciuda unor eșecuri importante – pentru că Putin este convins că va găsi n cele din urmă o cale de a ieși din impas și a întoarce situația în favoarea sa.

„El spune că întotdeauna există probleme în cadrul unei operațiuni, întotdeauna există piedici. Uneori sunt dezastre absolute. Cheia este adaptarea. Putin încă mai crede că mai are de jucat”.

Fostul spion KGB Jack Barsky spune că Putin nu este un sinucigaș și ține la moștenirea sa
„În timpul Războiului Rece, situația a fost destul de tensionată și am fost destul de aproape de un război nuclear de câteva ori. Dar liderii sovietici nu erau sinucigași. Ei nu voiau să moară. Aceasta însemna distrugerea reciprocă garantată. Vladimir Putin nu este un kamikaze. Vladimir Putin vrea să trăiască.

Încă lucrează la moștenirea sa și știe foarte bine că dacă detonează o bombă nucleară este terminat. Nu acesta este genul de moștenire care îl interesează”, a spus Barsky despre Putin, adăugând: „Putin poate pretinde că este foarte religios pentru că poartă o cruce, iar acum merge la biserică. Dar el este un gânditor rațional. Iar ca el să înceapă ceva care îi garantează practic dispariția este foarte puțin probabil”.

La sfârșitul lunii octombrie, Putin însuși a atenuat oarecum retorica nucleară, sugerând că utilizarea unei astfel de arme în Ucraina nu ar ajuta Rusia. „Nu vedem nicio nevoie de așa ceva”, a declarat Putin în remarcile făcute la o conferință la care au participat experți în politică externă, adăugând: „Nu are niciun rost, nici politic, nici militar”.

Vladimir Putin mai are încă multe de jucat”

Confruntându-se cu o situație din ce în ce mai sumbră și cu iarna aproape, armata rusă în ultimele săptămâni a început să atace cu rachete asupra infrastructurii esențiale din Ucraina. Kievul s-a confruntat în ultimele zile cu pene de curent și o mare parte a orașului a pierdut temporar accesul la apă.

„Putin știe că nu poate câștiga pe câmpul de luptă și că se află într-o poziție slabă”, a spus Sipher, „El are o serie de acțiuni pe care le poate întreprinde fără a folosi o armă nucleară. Ne putem aștepta la mai multe atacuri cibernetice, amenințări, sprijin pentru grupurile violente din Occident și acțiuni precum bombardarea conductei subacvatice, încercând să le reamintesc occidentalilor că poate provoca dureri economice și politice mari”.

„În loc să aibă o strategie militară și diplomatică sensibilă, Putin ucide civili și amenință cu războiul nuclear ca un efort de a speria și manipula liderii occidentali”, a concluzionat Sipher, potrivit businessinsider.com.

blank