Nela Vica
Actualitate

Cine este Nela Vica Andrieș, sora Gabrielei Firea. Ce acuzații i se aduc în scandalul azilelor groazei

Cine este Nela Vica Andrieș, sora Gabrielei Firea. Odată cu scandalul „azilelor groazei’, ce a cutremurat întreaga țară, au ieșit la iveală o serie de informații. Se pare că sora Gabrielei Firea, Nela Vica Andrieș, a lucrat la un serviciu din Direcția de Asistență Socială Voluntari, care a făcut 7 anchete în azilele groazei. Iată tot ce nu știai despre ea!

Cine este Nela Vica Andrieș, sora Gabrielei Firea. Potrivit Digi24, Nela Vica Andrieș, sora Gabrielei Firea, a lucrat la Direcția de Asistență Socială a Primăriei Voluntari în perioada aprilie – decembrie 2021. Atunci, ea ar fi devenit chiar șefă de serviciu în cadrul instituției din subordinea cumnatului său, Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari, prezintă Buletin de București. În plus, se pare că perioada în care ea a activat în instituție coincide cu perioada efectuării a 7 controale de către colegii săi într-unul dintre centrele Cristinei Dumitra.

Nela Vica

Cine este Nela Vica Andrieș, sora Gabrielei Firea. Deși în urmă cu câteva zile, pe 9 iulie 2023, Gabriela Firea posta pe Facebook un mesaj în care scria că sora ei, Nela Vica Andrieș (fostă Vrânceanu), „NU A CONDUS VREODATĂ un serviciu social care avea atribuții în Voluntari sau Ilfov în cazul bătrânilor, a persoanelor cu dizabilități’, afirmațiile ei ar fi contrazise de documentele obținute de jurnaliștii de la Direcția de Asistență Socială a orașului Voluntari.

Cine este Nela Vica Andrieș, sora Gabrielei Firea

Cine este Nela Vica Andrieș, sora Gabrielei Firea. Aceeași sursă mai scrie că, în aceste 9 luni, colegii surorii Gabrielei Firea, Nela Vica Andrieș, au făcut 7 controale într-unul dintre centrele Cristinei Dumitra, o parte dintre centrele pentru persoane vulnerabile din Ilfov, investigate în prezent de DIICOT.

În prezent, rezultatele controalelor respective rămân necunoscute. Însă, mai scrie sursa menționată, centrul Cristinei Dumitra a continuat să funcționeze, chiar dacă în perioada februarie 2020 – martie 2021, aici ar fi murit cel puțin 21 de oameni, conform documentelor obținute de Centrul de Investigații Media și Buletin de București.

Digi24 mai scrie că fiecare deces ar fi fost contorizat atunci într-un „caiet de prezență’, care ar fi fost lăsat în urmă de patroana centrului în timpul unei mutări intempestive ce s-ar fi petrecut în aprilie 2022, când Cristina Dumitra și-ar fi dus beneficiarii într-un alt centru, la 5 minute distanță, mai exact pe strada Camil Petrescu 5-7.

Ulterior, activitatea centrului, printre care și documentele despre decese și rele tratamente la care au fost supuși beneficiarii, ar fi fost dată publicității de către jurnaliștii care au realizat investigația. Miercuri, însă, aceștia au obținut de la Direcția de Asistență Socială (DAS) Voluntari documentul care confirmă controalele.

„Conform unui răspuns oficial obținut de reporterii Libertatea, Centrul de Investigații Media și Buletin de București de la DAS Voluntari, în perioada în care a lucrat la această instituție, Nela Vica Andrieș a fost mai întâi inspector principal la Compartimentul Strategii, Programe, Proiecte, Parteneriate, Relații cu ONG din cadrul Serviciului pentru Protecția Copilului și Tineret din instituție, după care a devenit șefa serviciului Asistență și Protecție Socială.

În calitatea sa inițială, cea de inspector principal, prima atribuție, conform fișei postului, era «elaborarea de proiecte, programe, referitoare la restructurarea, organizarea şi dezvoltarea de programe de asistenţă socială destinate copiilor, familiei, persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilităţi, oricăror alte persoane aflate în stuaţie de risc’, mai arată sursa citată.

Ce acuzații i se aduc în surorii Gabrielei Firea scandalul azilelor groazei

Citește și  Sergiu Nicolaescu a avut un fiu?

Se pare că, prin fișa postului, Nela Vica Andrieș, sora Gabrielei Firea, mai era responsabilă și de consilierea și îndrumarea organismelor private, respectiv a centrelor din subiectul anchetei DIICOT. De asemenea, aceasta ar avea de elaborat proiecte și programe destinate sprijinirii persoanelor aflate în dificultate.

Tot în fișa postului, la punctul 10, se pare că se arată că Nela Vica Andrieș, alături de serviciile de specialitate ale instituției, trebuia să monitorizeze „serviciile sociale comunitare prestate categoriilor de persoane defavorizate ale oraşului Voluntari, în colaborare cu ONG-urile care activează în domeniul social sau direct de către acestea, prin subcontractare de servicii în baza legilor speciale din domeniul asistenţei sociale”, precum și să se ocupe de „culegerea informaţiilor necesare pentru realizarea materialelor’.

De menționat e și faptul că, în 2018, atunci când ar fi câștigat concursul pentru poziția de inspector principal la DAS Voluntari, Nela Vica Andrieș și-ar suspendat postul. Sora Gabrielei Firea nu ar fi lucrat acolo o perioadă de 2 ani – din 54 de luni, Nela Vica Andrieș ar fi muncit 8 luni în perioada mai-decembrie 2021, perioadă în care ar fi câștigat 56.000 lei (7.000 lei/lună), conform declarațiilor de avere.

Nela Vica Andrieș a devenit șefa Serviciului de Asistență și Protecție Socială din DAS Voluntari în 2021, dar s-a „suspendat la cerere’ după o lună

Mai apoi, la finele anului 2021, sora Gabrielei Firea a devenit șefa Serviciului de Asistență și Protecție Socială din DAS Voluntari. După doar o lună, însă, în ianuarie 2022, Nela Vica Andrieș s-ar fi „suspendat la cerere’ pentru o perioadă de mai bine de un an.

Nela Vica Andrieș s-a întors la serviciu anul acesta, în februarie 2023, însă doar pentru câteva zile, după ce jurnaliștii au publicat seria de investigații despre centrele din Ilfov. În aceeași lună, aceasta ar fi fost transferată la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Ilfov.

Sursele de mai sus mai susțin că, deși jurnaliștii au solicitat să li se spună cum a ajuns Nela Vica Andrieș la DAS și câți oameni au participat la concursul din 2018, Direcția nu a răspuns la această întrebare. În plus, nici rațiunile suspendării sale din funcție nu au fost comunicate.

Cât despre cele 7 controale controale la unul dintre centrele conduse de Cristina Dumitra, DAS Voluntari le-a comunicat că Serviciul Asistență și Protecție Socială, în fruntea căruia Nela Vica Andrieș a ajuns în decembrie 2021, le-a efectuat la „căminele care au avut sediul în orașul Voluntari, Bulevardul Eroilor, nr. 90, județul Ilfov”.

„În plus, din informațiile și documentele consultate de reporteri, la adresa Bulevardul Eroilor nr. 90 nu a funcționat niciodată vreun cămin de bătrâni.

Am mers, totuși, din nou pe teren, miercuri. În Bulevardul Eroilor 90 se află o casă bătrânească în care nu putea exista vreun centru, astfel că avem, logic, de-a face cu o eroare în documentul ce ne-a fost transmis.

Reporterii au mai găsit și alte documente care contrazic informațiile primite de la DAS. Mai exact, sora Gabrielei Firea, pe când purta încă numele de familie Vrânceanu, a fost inspector la asistența socială din subordinea cumnatului ei încă din 2017, deși instituția vorbește de angajarea ei abia în 2018.

Declarațiile de avere și interese completate de ea dovedesc clar acest lucru’, mai susțin jurnaliștii.

Sursă foto: Libertatea, Facebook

blank