generalul
International

Cine este „Generalul Armagedon”? Noul comandant rus, adept al atacurilor asupra civililor ucraineni

La 8 octombrie, în aceeași zi în care o explozie puternică a lovit podul care leagă Crimeea de Rusia, Ministerul rus al Apărării a anunțat că generalul Serghei Surovikin a fost numit noul comandant al forțelor rusești din Ucraina.

Anunțul marchează prima dată când o persoană a fost declarată oficial ca fiind responsabilă de efortul de război; anterior, doar comandanții care conduceau grupuri specifice de forțe erau numiți public de către minister.

Surovikin, pe care presa rusă l-a numit „generalul Armageddon” pentru capacitatea sa de a acționa „brutal” în război, a ajuns prima dată pe prima pagină a ziarelor în timpul loviturii de stat sovietice eșuate din 1991, când trei protestatari au fost uciși sub comanda sa.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a numit un nou comandant pentru a conduce forțele rusești din Ucraina: Generalul Serghei Surovikin.
generalul
În 2017, Surovikin a fost numit comandant al Forțelor Aerospațiale Ruse, iar de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, el a condus grupul de forțe „Sud” al Rusiei, care a capturat orașul Sievierodonetsk.

Este pentru prima dată când Ministerul rus al Apărării a anunțat public numirea unui comandant care să conducă toate forțele invadatoare ale țării în Ucraina.

Până la numirea lui Surovikin, au fost făcute publice doar numele comandanților diferitelor grupări militare, în timp ce singurele informații despre persoanele care iau deciziile care ghidează armata rusă în ansamblu proveneau din surse care vorbeau cu jurnaliștii.

În aprilie, BBC News a relatat că generalul Alexander Dvornikov, șeful Districtului Militar Sudic al Rusiei, a fost pus la conducerea efortului de război al țării în Ucraina. Ulterior, un grup de investigatori independenți din cadrul Conflict Intelligence Team, citând o sursă, a raportat că ministrul adjunct al apărării, Gennady Zhidko, l-a înlocuit pe Dvornikov la conducerea trupelor ruse.

Sursele au declarat pentru Meduza cu câteva luni în urmă că Surovikin se aștepta la o promovare. O sursă apropiată administrației Putin și o sursă apropiată guvernului rus au declarat că se vorbea despre faptul că Surovikin ar fi primit fie un post cheie în Ministerul rus al Apărării, fie ar fi fost pus la conducerea forțelor ruse din Donbas.

După cum au subliniat atât canalele rusești, cât și cele ucrainene de pe Telegram, numirea lui Surovikin are loc în contextul unei contraofensive ucrainene de succes, care a eliberat în octombrie Liman, un oraș din regiunea Donețk, precum și a forțat trupele rusești să fugă din partea de nord a regiunii Kherson.
Surovikin, pe care presa rusă l-a numit "generalul Armageddon" pentru capacitatea sa de a acționa "brutal" în război, a ajuns prima dată

Cine e „generalul Armageddon”?

În vârstă de 55 de ani, Surovikin a servit cândva în forțele speciale sovietice, inclusiv în Afganistan. În timpul tentativei de lovitură de stat din 1991, bărbatul, pe atunci în vârstă de 24 de ani, a fost la conducerea Diviziei a 2-a de pușcași motorizați a Gărzii, care a încercat să spargă baricadele de la intersecția dintre Inelul Grădinilor din Moscova și bulevardul Novy Arbat.

Serghei Surovikin a participat ulterior la conflictul armat care a zguduit Tadjikistanul la începutul anilor 1990 și la cel de-al doilea război cecen.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a scris sâmbătă că îl cunoaște bine pe Surovikin de aproape 15 ani, adăugând că „grupul unit de forțe este acum pe mâini bune” și că este încrezător că Surovikin va „îndrepta lucrurile” pe front.

Surovikin a condus, de asemenea, trupele rusești în Siria. Surovikin a fost numit comandant al forțelor rusești din Siria în mai 2017. În luna octombrie a aceluiași an, el a fost pus la conducerea Forțelor Aerospațiale Ruse, iar în luna decembrie a aceluiași an, a fost numit Erou al Rusiei pentru operațiunea pe care a condus-o în Siria.

În august 2021, Surovikin a fost promovat la rangul de general – cel mai înalt grad deținut de orice ofițer care servește în prezent în armata rusă.

„Surovikin nu este sentimental”
Potrivit unei surse apropiate Kremlinului și a unei surse apropiate guvernului rus, Surovikin este un susținător al lansării de atacuri cu rachete pe scară largă asupra infrastructurii, inclusiv asupra infrastructurii civile.

„Surovikin nu este sentimental”, a precizat una dintre ele. Presa pro-guvernamentală rusă a relatat că Surovikin este cunoscut în armata rusă sub numele de „generalul Armageddon” – „pentru capacitatea sa de a acționa neconvențional și brutal”.
Surovikin, pe care presa rusă l-a numit "generalul Armageddon" pentru capacitatea sa de a acționa "brutal" în război, a ajuns prima dată