Femeia
International

Cine este femeia puternică din spatele lui Vladimir Putin, șefa Băncii Centrale a Rusiei

Femeia puternică din spatele al lui Vladimir Putin . Elvira Nabiullina este o excepție la Kremlin. Ea prezidează Banca Centrală a Rusiei, iar opinia ei are o pondere foarte importantă.

De origine tătară, Elvira Nabiullina s-a născut la 29 octombrie 1963 la Ufa, un oraș din Bașkortostan, pe atunci republică sovietică, în Munții Ural. Ea a studiat economia la Universitatea de Stat din Moscova.

Femeia de la Banca Centrală a Rusiei Elvira Nabiullina femeia de la Banca Centrală a Rusiei a făcut carieră în domeniul încâlcit și corupt al economiei Rusiei împletind tenacitatea cu talentul în finanțe.

Ea și-a început activitatea în anii 1990 la Uniunea Științei și Industriei și a ocupat diverse funcții în organizația (semistatală) a angajatorilor ruși și în Ministerul Dezvoltării Economice și Comerțului.

Mai târziu a fost cooptată de un „think tank”, dar Putin a remarcat-o și traiectoria carierei sale s-a schimbat pentru totdeauna.

Putin a recrutat-o pentru echipa sa economică în 2000, numind-o director al Centrului de Dezvoltare Strategică, iar în 2007 a numit-o ministru al Dezvoltării Economice și Comerțului.

Apogeul carierei sale a fost atins în 2013, când a fost numită președinte al Băncii Centrale a Rusiei, o funcție mult mai importantă decât cea de ministru al Economiei. Deciziile ei sunt absolut decisive.

Din 2019, ea a fost listată de Forbes ca fiind a 53-a cea mai puternică femeie din lume. La 19 aprilie 2022, Elvira Nabiullina a fost sancționată de Australia după invazia rusă în Ucraina.

Broșele Elvirei, simbol de stabilitate economică

În presa rusă exista convingerea că șefa Băncii Centrale folosește broșe la evenimentele publice pentru a semnala starea economiei și planurile autorității de reglementare.

De exemplu, în martie 2021, când a fost anunțată creșterea ratei de refinanțare pentru prima dată în trei ani, ea a apărut cu o brosă șoim.

În septembrie 2021, Nabiullina a dezvăluit semnificația broșelor, care reprezintă propriul ei mod de comunicare, un limbaj alternativ pentru „a da pieței o șansă de reflecție”,însă semnificația exactă a fiecărei broșe ar trebui să rămână misterioasă și ambiguă.

În discursul său din 28 februarie 2022, în care a anunțat măsuri pentru a încerca să atenueze criza financiară rezultată din sancțiunile internaționale, mai mulți analiști au remarcat că nu purta nicio broșă.

Serghei Guriev de la Sciences Po a speculat că acest lucru „nu ar trebui citit ca și cum ea nu ar fi fost de acord cu politica lui Putin, ci ca un semn că este timpul să îngroape politica monetară normală”, adăugând în același timp că „sunt sigur că ea nu a făcut parte din cercul restrâns care a luat decizia de a intra în război”.

blank