International, Stiri

Cine câştigă controlul mărfurilor care influenţează preţul mâncării în lume?

Preţul hranei pe Glob, motiv de dispută între Rusia şi China

 

alimente1_75621300

Belarus, Rusia, iar acum si China sunt angrenate intr-un joc de interese ce are ca tinta castigarea controlului asupra unei marfi valoroase ce influenteaza pretul mancarii din intreaga lume. Potrivit CNBC, este vorba de potasiu, un banal ingrasamant.

Conflictul dintre compania rusa Uralkali, cel mai mare producator mondial de potasa, si partenerul sau din Belarus a declansat o cadere libera a preturilor pe aceasta piata, ceea ce ar putea insemna in final ieftinirea mancarii, scrie CNBC.

Fondul suveran al Chinei, CIC, a cumparat recent o participatie de 12,5% la Uralkali, la un pret nedeclarat. China este al doilea mare importator de potasa si intra astfel in disputa apriga dintre Uralkali si guvernul Belarusului, care a culminat cu arestarea directorului executiv al companiei, Vladislav Baumgarten.

Baumgarten a anuntat luna trecuta retragerea Uralkali din compania fondata cu belarusii, Belarus Potash Company (BPC), dupa ce Belarus decis sa vanda potasa in afara intelegerii intre cele doua companii.

Ulterior, Baumgarten a fost retinut la Minsk sub acuzatia de abuz de putere. Potrivit sursei citate, distrugerea aliantei are consecinte grave pentru economia Belarusului, foarte dependenta de aceasta industrie.

Destramarea puternicului cartel, dar si decizia Uralkali de a mari productia de potasa cu 3,5 milioane de tone pe an se reflecta in pretul produsului.

Piata potasei se cifreaza la aproximativ 20 de miliarde de euro anual, fiind produse aproximativ 50 de milioane de tone pe an, cea mai mare parte in Canada, Rusia si Belarus. Uralkali controleaza circa 20% din aceasta piata.

Expertii sustin ca flucutuatiile puternice ale pretului potasei pot afecta preturile altor bunuri precum porumbul si zaharul. De la izbucnirea conflictului din Belarus, pretul a scazut cu 10-15%. Analistii de la Morgan Stanley estimeaza un nivel de 310 euro/tona in Europa, in scadere de la 365 de euro/tona.

In consecinta, veniturile Uralkali au fost serios afectate, iar, cu toate ca Kremlinul a evitat sa faca prea multe declaratii cu privire la situatia companiei, vicepremierul rus Igor Suvalov a declarat ca aceasta ar putea fi vanduta. (I.G.)