Stirea Zilei, Stiri

Chiţoiu şi Gerea au demisionat din Guvern

Ponta salvează situaţia şi se pune interimar la Finanţe, iar pe Niţă interimar la Economie

victorponta

Miniştrii liberali ai Finanţelor şi Economiei, Daniel Chiţoiu şi Andrei Gerea, şi-au depus miercuri demisiile din Guvern. În condiţiile în care liderul PNL Crin Antonescu a anunţat că nu doreşte desemnarea unor miniştri interimari, Victor Ponta a preluat interimatul la Finanţe, iar Constanţin Niţă pe cel de la Economie. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, nu şi-a depus încă demisia. Preşedintele Traian Băsescu a luat act, deja, de demisii şi de miniştri interimari.

Daniel Chiţoiu şi Andrei Gerea şi-au înregistrat oficial demisia din funcţia de ministru al Finanţelor, respectiv ministru al Economiei, la cabinetul prim-ministrului, imediat după discuţia dintre premierul Victor Ponta şi liderul PNL, Crin Antonescu.

Guvernul arată, într-un comunicat, că, pentru funcţionarea stabilă şi eficientă a Guvernului, primul ministru a avut o convorbire cu presedintele PNL, Crin Antonescu.

„Acestuia i s-a solicitat să fie înaintate cele patru propuneri de miniştri liberali pentru ministerele în discutie, dar propunerea a fost respinsă de către presedintele Crin Antonescu, care a motivat că nu doreşte să intre în contradicţie cu deciziile interne ale PNL. Ulterior, primul ministru Victor Ponta i-a solicitat preşedintelui Crin Antonescu să propună doi miniştri din partea PNL pentru a prelua interimatul la Ministerul Finanţelor Publice şi, respectiv, la Ministerul Economiei. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a refuzat şi în acest caz să facă vreo propunere din partea PNL”, se afirmă în comunicat.

Urmare a acestei situaţii, premierul a luat act de demisiile miniştrilor Chiţoiu şi Gerea şi a înaintat preşedintelui Traian Băsescu, „după consultări în USL”, propuneri pentru ocuparea interimară a celor doua poziţii de miniştri. Ponta a anunţat în şedinţa de guvern că va prelua interimatul la Finanţe, la Ministerul Economiei fiind desemnat Constantin Niţă.

„Biroul Politic Naţional al PNL a stabilit, în ședința de marți seară, ca domnii Daniel Chițoiu și Andrei Gerea să își depună miercuri, în mod formal, demisiile din Guvern. Se respectă astfel deciziile anterioare adoptate de către Delegația Permanentă a PNL și reconfirmate marți seară în BPN, prin care ne menținem propunerile pentru posturile de miniștri: Klaus Iohannis, ca ministru de Interne și vicepremier, Eugen Nicolăescu ca ministru de Finanțe, Teodor Atanasiu ca ministru al Economiei și Cristian Bușoi ca ministru al Sănătății”, se arată într-o declaraţie a purtătorului de cuvânt al PNL, Cristina Pocora.

 

 

blank